Батько знає краще. Карл Генрі Стівенс

Уявіть, що ваш маленький син або донька приходить до вас і просить дозволу покататися на роликах по трасі. Ваша відповідь, звичайно, буде: "Ні". Тоді ви б, мабуть, пояснили, у чому небезпека такого вчинку. Дитина може виразити деяке розчарування, але, ймовірно, вона буде виконувати ваші вказівки. Ваша настанова вберегла її від небезпеки.

Зміст

  1. Приходьте з відвагою до Господа
  2. Бог робить усе на добро
  3. Довіртеся Божій мудрості
  4. Висновок

Як батьки, ми приймаємо рішення за наших дітей. Іноді вони не погоджуються з виборами, які ми робимо для їхніх життів. Проте ми робимо вибір за них, розуміючи, що наш досвід і знання є більш розвиненими, ніж їхні власні.

Христос був спрямований Його Отцем у всьому, що Він робив (Ів.0519-20). Подібним чином наш небесний Отець прагне скеровувати і направляти наші життя. Нам було б мудро дозволити Йому направляти нас Своїм Духом і Своїм Словом. Однак у Своїй суверенності Він вирішив не порушувати нашу свободу вибору.

У цьому буклеті ми розглянемо цінність надання контролю над нашими життями Богові Отцеві. На цих сторінках ми побачимо, що всемудрий, всемогутній і всюди присутній Бог завжди робитиме те, що найкраще для нас і для наших сімей.

Приходьте з відвагою до Господа

"Доки, Господи, будеш мене забувати назавжди, доки будеш ховати від мене обличчя Своє? Як довго я буду складати в душі своїй болі, у серці своїм щодня смуток? Як довго мій ворог підноситись буде над мене?" (Пс.1301-02)

Я вважаю дуже незвичайним бачити сміливість Давида, коли він звертається до Бога. Цар надзвичайно відкритий перед Богом, і це робить його слова дуже цікавими.

Не думаю, що з усіх людей у Біблії хтось говорив з Богом сміливіше, ніж Давид. Він мав звичай бути дуже відвертим з Богом, і я думаю, Богові це подобалося. Я вважаю, що це одна з причин, чому Бог назвав Давида "чоловіком за серцем Своїм" (1Сам.1314; Дії1322).

Благання за овець

"Нащо, Боже, назавжди Ти нас опустив, чого розпалився Твій гнів на отару Твого пасовиська? Спогадай про громаду Свою, яку Ти віддавна набув, про племено спадку Свого, що його Ти був викупив, про ту гору Сіон, що на ній оселився." (Пс.7401-02)

Подивіться на ці слова Давида: "Чого розпалився Твій гнів на отару Твого пасовиська?" Це сміливе твердження. Ви колись так розмовляли з Богом? Я ніколи не наважувався говорити з Ним таким чином. Я маю на увазі, я вірю, що Бог правий у всьому, що Він робить. Отже, якби ви запитали мене, я б кожного разу голосував за все, що скаже Бог. Тим не менш, я вважаю цікавим те, що Давид мав сміливість і близькість довіряти Богові таким чином.

"Мій голос до Бога, й я кликати буду, мій голос до Бога, й почує мене!" (Пс.7701)

Так Давид звертався до Бога. "Відповідай мені швидше, Боже!" Давид мав велику відвагу. Бог любить такий підхід, і Він хоче, щоб ми мали таку ж відвагу.

 Я розповідав цю історію багато разів, але вона заслуговує повторення. Моя донька Мелоді завжди знала, як витягнути з мене щось. "Тату, ти найкращий! Я люблю тебе," — казала вона. Проходило кілька хвилин, а потім знову. "Тату, я така рада, що ти мій тато". А потім вона закидала: "Тату? Є ця сукня в магазині в місті. Вона коштує лише стільки-то, але якщо у тебе немає, нічого страшного". Мені не терпілося дати їй гроші на сукню. Що трапилось? Вона просто сміливо прийшла і попросила.

Бог справді хоче, щоб ми знали і любили Його і настільки Йому довіряли. Так, звісно, були інші моменти, коли мені доводилося говорити дочці, що вона не може чогось мати або не може чогось зробити. Це тому, що я мав дбати про її інтереси. Те саме Господь робить і з нами.

Насолода Божими шляхами і Його Словом

"Про накази Твої розмовлятиму я, і на стежки Твої буду дивитись. Я буду радіти Твоїми постановами, слова Твого не забуду!" (Пс.11915-16)

У мене є розумова вправа, яку я люблю виконувати, коли мені важко зрозуміти, чому зі мною щось відбувається. Я використовував її знову і знову, і я вірю, що ця вправа допоможе і вам, тому що настануть моменти, коли ви не зможете зрозуміти, чому відбуваються певні речі.

Подібно до Ездри в Псалмі 119, я маю роздумувати над Божими наказами. Я мушу зупинитися там на деякий час і поважати Його шляхи. Таким чином я збудовуюся, розмірковуючи про Божу любов до мене та про те, що Він бажає для мене найкращого. Перша частина цієї вправи полягає в тому, щоб визнати, що Бог любить мене особисто. Я починаю з того, що кажу собі: "Бог любить мене і бажає мені найкращого". Це на першому місці. Бог любить мене, Він кличе мене по імені та бажає мені найкращого. Його любов досконала.

Бог робить усе на добро

"І знаємо, що тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, усе допомагає (співпрацює) на добре." (Рим.0828, розширений переклад)

Друга частина моєї розумової вправи полягає в тому, щоб побачити, що Бог знає все, і Він знає, що для мене найкраще. Це надзвичайно важливо. Очі Господні на кожному місці (Пр.1503). Усі скарби мудрості та пізнання заховані в Ньому (Кол.0203).

Отже, Бог знає все, і Бог знає, що для мене найкраще. Якщо Він любить мене, то Він знає, що для мене найкраще. Тому що Він знає все, Він знає, як забезпечити мені найкраще в кожній ситуації. Я повинен це пам'ятати.

Бог завжди повинен обходити неправильні рішення, які ми приймаємо. Ніколи не забувайте про це. Бог ніколи не порушить людську волю. Він дав нам вільну волю, і Він ніколи її не порушить. Вільна воля є першим даром та інституцією Бога щодо людини. Це частина Його суверенного плану.

Виходячи з цього, Його план відрізняється від того, що ми думаємо, тому що, навіть якщо Він знає, які неправильні рішення я прийму, Він не завадить мені їх прийняти. Тим не менш, згідно з Посланням до Римлян 0828, Його суверенний план принесе щось хороше з цих рішень.

Працюючи довкола наших слабкостей

Боже Слово говорить: "Тіштесь надією, утиски терпіть, перебувайте в молитві" (Рим.1212). На жаль, ми не завжди дотримуємося цієї правди. Отже, Бог має працювати довкола того факту, що я не завжди молюся, коли мав би. Йому доводиться обходити той факт, що я не завжди маю близьке спілкування з Ним. Я, можливо, не роблю поганих речей по суті, але я просто не завжди налаштований на близькість, яка походить від Його мудрості.

Чи вірні ми чути досконалу Божу волю щодо кожної справи, з якою стикаємося? Я впевнений, що кожен із нас може пригадати випадки, коли у нас все було добре, але потім ми вийшли з Його волі. Зараз немає сенсу про це хвилюватися. Просто знайте, що Бог знає все, і Він знає точно, що найкраще для вас і мене. Бог всемогутній; тому Він може зробити те, що найкраще для нас. Коли ми усвідомлюємо це, ми починаємо довіряти Йому.

Припустімо, що хтось одружується поза мудрою радою та досконалою Божою волею. Бог не змусить чоловіка направитись і служити Йому. Але Бог дасть благодать дружині. У Своєму всезнанні Бог Отець знає все про ситуацію. Господь працюватиме над цим чоловіком у суверенному процесі часу. Він не одружував цю жінку, але Бог зробить для неї найкраще в цій ситуації.

Він любить нас крізь усе це—навіть крізь результати наших нерозумних рішень—і Він ніколи не залишить нас і не відречеться від нас, коли ми випадаємо з Його досконалої волі.

Довіртеся Божій мудрості

"А Цареві віків, нетлінному, невидимому, єдиному Богові честь і слава на вічні віки. Амінь." (1Тим.0117)

Наступне, що слід враховувати, це те, що Бог сповнений мудрості; тому Він зробить для вас усе найкраще. Він не тільки бажає для вас найкращого, але Він має владу зробити те, що для вас найкраще. Більше того, Він знає і зробить лише те, що найкраще для вас.

Як батько, я повинен визнати, що я не завжди знав, що найкраще для моїх дітей. Я вважаю, що був хорошим батьком, але я впевнений, що якби я міг заново пережити своє життя з тією мудрістю, яку маю зараз, я міг би бути кращим батьком. Я не живу в засудженні; все ж я мушу визнати, що мій досвід зробив би мене кращим батьком.

Один мій знайомий пастор призначив свого сімнадцятирічного сина молодіжним лідером у своїй церкві. З цього нічого не вийшло. Спокуси та тиск були надто великими для юнака, і він з тріском зазнав невдачі. Цей пастор сказав: "Якби я міг змінити це рішення, я б це зробив. Але тепер я не можу". На щастя, син прийшов в себе, і все спрацювало разом, і служіння пастора було благословенно та продовжувало зростати.

Використовуючи шлюб на повну

Ми намагаємося робити те, що найкраще; але ми просто не завжди знаємо, що саме є найкращим. Мене дуже непокоїть, коли я консультую пари, де чоловік настільки зайнятий своїм служінням, що не чуйний на потреби своєї дружини. Обов’язки церкви ніколи не мають займати місце потреб у шлюбі. Іноді провідники нехтують своїми дружинами та сім’ями, але церква існує, щоб заохочувати та наставляти пари та сім’ї.

Бували випадки, коли моя дружина боролася з важкою фізичною хворобою, і я казав їй, що залишуся вдома, а не прийду проповідувати. Вона ніколи не казала: "Так, будь ласка, залишайся вдома", і вона знає, що я б залишився. Іншими словами, мені байдуже, наскільки велика моя робота, якщо я невдаха як чоловік, я невдаха в житті.

Я не намагаюся ні на кого звалити провину. Проте я хочу чітко пояснити це. Як пастори, наші дружини мають бути другими лише після Бога в нашому житті. Ми маємо збудовувати їх публічно, і ми маємо бути обачними та обережними, не дозволяючи жінкам тинятися навколо нас.

Моя дружина не ревнива жінка. Вона завжди заохочує мене служити. Я не завжди знаю, що найкраще для моєї дружини, але я дам їй найкраще, що знаю. Я роблю все можливе, щоб мій шлюб був ефективним.

Я дякую Богові за чоловіків, які повертаються з місійного поля, коли їх шлюб не такий, яким він повинен бути. Можливо, вам важко повірити, що я дотримуюся такої думки, але це те, в що я вірю. Я не можу очікувати, що моя дружина буде такою, якою вона має бути в Біблії, якщо я спочатку не стану для неї таким, яким я повинен бути. Якщо я не люблю свою дружину всім серцем, я ніколи не можу очікувати, що моя дружина буде такою дружиною, як я хочу.

Виховуючи дітей

Така ж практика має застосовуватися до наших сімей. Є спосіб виховати дітей. Ніхто з нас не зробить це досконало. Проте ми повинні вирішити, що найкраще для наших дітей, враховуючи їх індивідуальний характер, при тому маючи з ними справу без компромісів. Ми маємо вважати на те, як найкраще з любою завести їх у перемоги та як найкраще допомогти їм подолати слабкості. Ми хочемо шанувати та поважати їх без критики.

На індивідуальному рівні Бог навчить нас найкращому способу виховання певної дитини. Чому? Тому що Він знає, що найкраще. Він знає все. Він має силу допомогти нам робити те, що найкраще, якщо ми слідуємо за Ним (Ів.0812) і спілкуємося з Ним.

Нам просто потрібно продовжувати приймати Боже Слово в покірності. В покорі ми дозволяємо плодам Святого Духа культивуватися в нас (Як.0121). Тоді ми будемо смиренними перед людьми, тому що любимо їх і вважаємо їх цінними. Ми ставимось до них так, як Бог до нас. Ми даємо їм Боже найкраще, як і Він дає нам те, що найкраще для нас.

Висновок

Бог любить мене і знає, що для мене найкраще. Бог знає все, тому Він знає, що для мене найкраще. Бог всемогутній, тому Він може зробити для мене те, що найкраще. Бог сповнений мудрості, і Він зробить те, що Він говорить, що зробить для мене. Він зробить так, що все співпрацюватиме на благо.

Подумайте про часи, коли Бог працював довкола ваших слабкостей, щоб благословити вас. Повірте, Він це робить. І це одна з головних причин, чому я люблю Його.

Він любить нас і зробить для нас те, що найкраще, тому що Його любов непохитна. Ніхто, хто пізнав Його любов, не може протистояти Його Слову. Ніхто, хто пізнав Його благодать, не може відкинути Його забезпечення. Ніхто, хто розуміє Його святість, не може нехтувати процесом прогресивного освячення Його Словом і Його Духом (Ів.1717; 1Пт.0102).

Бог має мудрість, щоб взяти ваш шлюб і перетворити його на неймовірну річ. "О, допоможи мені, Боже. Ти маєш мудрість. Ти маєш знання. Ти маєш силу. Дай мені те, що мені потрібно для моєї родини. Дай мені те, що мені потрібно для моєї дружини!" Коли Бог побачить, що ви впали навколішки та молитеся, Він почує вашу молитву і дуже швидко зробить все, щоб змінити ситуацію.

Отець знає найкраще, і Він зробить усе прекрасним свого часу (Еккл.0311).

Знайшли друкарську помилку? Виберіть її та натисніть Ctrl + Enter.