Біблійне процвітання віруючого. Карл Генрі Стівенс

Ця книга покаже, що означає процвітання в світлі Божого Слова. Перш за все, ми віримо в те, що віруючий може процвітати в Божій суверенній волі, в благословенні Божого досконалого плану і в розумінні свого усиновлення і спадку з Ісусом Христом. Ми дійсно віримо в процвітання Божих людей. Ми віримо у процвітання в світлі об’єктивного Божого Слова. Ми не підтримуємо небіблійне визначення, що використовують сьогодні сотні вчителів. Навпаки, ми вчимо доктрині процвітання на основі вірного Біблійного підґрунтя.

Інші вчителі обіцяють процвітання віруючому, який виконує якийсь "Біблійний" ритуал. Можливо, це дійсно дає результати, оскільки віруючий живе в загальній благодаті. Всі його досягнення лежать в сфері природного причинно-наслідкового зв’язку, тому що Бог говорить: "Бо це доля її" (Еккл.0517). Щоб зрозуміти справжнє процвітання, віруючому необхідно ретельно досліджувати Біблію, "вірно навчаючи науки правди" (2Тим.0215). В прекрасному об’явленні благодаті, що походить із завершеної на Голгофі роботи відкуплення, віруючий здатен відповісти вірою на Боже Слово. Біблія вчить про процвітання словами Апостола Івана:

"Улюблений, я молюсь, щоб добре велося в усьому тобі." (3Ів.0102)

Святий Дух говорить через духовну Божу людину, якій вже майже сто років. Його очі слабкі, його вуха погано чують, але він залишається чудовим, ефективним проповідником. Він говорить: "Улюблений, я молюсь, щоб добре велося в усьому тобі." Слово "добре велося" (гр. euhodoo) походить від слів eu, що означає "добре", і hodos – "гарна поїздка чи дорога". Це означає, що Бог робить нас успішними на шляху життя. Іншими словами, Бог бажає, щоб ми процвітали. Якщо Біблія говорить, що ми повинні процвітати, то ми повинні процвітати! Але деякі люди тлумачать це таким чином, ніби кожен християнин в світі повинен бути успішним. Ми ж розуміємо, що є ще один аспект, який слід прояснити. Іван сказав: "Я молюся… щоб був ти здоровий, як добре ведеться душі твоїй". Ось ключ! "Душа" (гр. psuche) – це дві частини розуму. Перша: здатність сприйняття, тобто система відліку і центр пам’яті. Друга: сумління, тобто словниковий запас, досвід і вільне волевиявлення, що функціонує як частина душі. Іншими словами, Апостол Іван говорить: "Я молюсь, щоб ти процвітав і був успішним в душі. Я молюсь, щоб твоє тіло також було здорове, як твоя душа здорова в Божому Слові". В третьому вірші Іван говорить про велику радість з приводу ходіння християн в правді. Далі він повторює про свою радість:

"Я не маю більшої радості від цієї, щоб чути, що діти мої живуть у правді." (3Ів.0104)

Він говорить про віруючих, які в своєму ходінні застосовують Боже Слово: "Ви, віруючі, ходите в правді. Ви робите за правдою і приймаєте рішення в правді. Ви слухняні правді. Ви любите правду. Ви зростаєте в правді і шануєте її. Тому ви успішні, і я молюсь, щоб тіла ваші також були здорові". Іван має на увазі людей, які стрімко просуваються до більшої благодаті, в смиренності та лагідності приймаючи Боже Слово (Як.0121, 0406). Він не говорить: "Я молюсь, щоб ти був успішний і здоровий за своїм бажанням в емоціях або в прийнятті бажаного за дійсне". Але: "Я молюсь, щоб ти був здоровий і успішний у всьому, як успішна душа твоя". Боже Слово стверджує:

"Блажен муж, що за радою несправедливих не ходить, і не стоїть на дорозі грішних, і не сидить на сидінні злоріків, та в Законі Господнім його насолода, і про Закон Його вдень та вночі він роздумує! І він буде, як дерево, над водним потоком посаджене, що родить свій плід своєдчасно, і що листя не в'яне його, і все, що він чинить, щаститься йому!" (Пс.0101-03)

Блаженна людина роздумує над Божим Словом. Вона не стає емоційною. Вона пам’ятає про об’єктивне підґрунтя Божественного заповіту щодо благословіння. Благословенні ті, хто приходять до хреста і у кого є пастор-вчитель; благословенні ті, хто постійні в об’єктивному вивченні і слуханні Слова весь робочий тиждень. Вони не ставлять на перше місце щось інше. Вони шанують свою місцеву церкву. Вони шанують пастора-вчителя, який вчить Божому Слову. По благодаті Бога вони вивчають і приймають правду. Віруючі більшої благодаті просуваються вперед з Божественним забезпеченням. Святий Дух дає спокій розуму, і вони дивляться на Бога через Його об’єктивне Слово, очікуючи Божих благословінь. Проходячи випробовування, вони знають, що все їм на добро (Рим.0828). Вони впевнені, що всі ситуації та обставини призначені для вічної слави Бога, щоб їм бути зміненими на образ Ісуса Христа. В цьому уривку сказано: "Листя не в’яне його". Інакше кажучи, плечі не заслабнуть. Не буде втоми чи стомленості. Їхнє життя завжди буде приносити плід.

Книга Єремії 1708 описує благословенну людину як "дерево те, над водою посаджене, що над потоком пускає коріння своє, і не боїться (не знає), як прийде спекота, і його листя зелене". Зауважте, ця людина не знає, коли приходить спека! Але в Єремії 1705-06 Боже Слово стверджує, що віруючий, який проклятий, буде подібний до людини, що пробуває в пустині. Він не благословенний. Йому "анатема (проклятий) мараната" (1Кор.1622), що означає "прокляття до приходу Ісуса Христа". Він не зростає у рясноті благодаті, доступній для кожного віруючого. Він не відгукується на любов. Він не той блаженний муж, про якого йде мова у першому Псалмі.

Боже Слово дає нам віру, надію, відвагу і впевненість. Слово – це допомога на завтра, благословіння на сьогодні і надія наперекір всьому, що це життя несе нам. Бог буде навчати нас як жити, щоб наше "листя не зів’яло" і щоб ми не "не знали, коли прийде спека". Він буде вчити нас бути успішними в усіх ділах. Бог буде наставляти нас, як залишатись здоровими завдяки прийняттю правдивої доктрини. Недивно, що Біблія вчить у Приповістях 0421-22, що Слово Боже всередині серця твого буде лікуванням для всього тіла твого.

"І буде Господь тебе завжди провадити, і душу твою нагодує в посуху, кості твої позміцняє, і ти станеш, немов той напоєний сад, і мов джерело те, що води його не всихають!" (Іс.5811)

"Якщо тільки послухаються, та стануть служити Йому, покінчать вони свої дні у добрі, а роки свої у приємнощах." (Йов3611)

Це надзвичайно велика і дорогоцінна обітниця. Про кого тут йде мова? Про людей "більшої благодаті" - maizona harin, про яких говориться в Посланні Якова 0406. Ці віруючі зростають "в благодаті й пізнанні Господа нашого й Спасителя Ісуса Христа" (2Пт.0318). Смиренні здатні зустрітись з Богом біля Голгофи. Вони налаштувались на Його милість і благодать. Через дорогоцінне прославлення Його особистості за допомогою Святого Духа вони відчувають спокій віри. Подумайте:

"Хай співають та звеселяються ті, хто бажає мені правоти, і нехай кажуть завжди: Хай буде великий Господь, що миру (успішності) бажає Своєму рабові!" (Пс.3527)

Його раб буде процвітати! Дитя, наповнене Божим Словом, буде процвітати. Хай емоційні люди приймають загальну благодать і благословіння від своїх духовних дарів, але успішні з Ісусом Христом сховали Боже Слово в своєму серці. Вони освячені Словом (Ів.1717) і зростають в правді, вгрунтовуючи Слово в своїх душах і добровільно підкорюючись Богові.

Давайте ретельно роздивимось Псалом 2301 і прочитаємо цей чудовий вірш без фамільярності. "Господь, то мій Пастир, тому в недостатку не буду". Душа Давида величала Ісуса Христа, коли Давид плакав над своїм сином, що обернувся проти нього в битві. Не дивлячись на обставини, Давид довірив своє серце Господу. Бог говорить, що Він буде навчати нас успішності і буде провадити нас туди, куди нам слід іти. Зверніть увагу на наступні слова в Псалмі:

"Не так ті безбожні, вони як полова, що вітер її розвіває! Ось тому то не встоять безбожні на суді, ані грішники у зборі праведних, дорогу бо праведних знає Господь, а дорога безбожних загине!" (Пс.0104-06)

Що приготував Бог для своїх людей? Він хоче покласти початок дії динамічного заповіту про благословіння. Що включає в себе цей заповіт? Процвітання шлюбу, процвітання в роботі чи бізнесі, в здоров’ї та дружніх взаєминах. Бог хоче, щоб ми впливали на свою країну і на весь світ, тому що Христос називає нас сіллю землі і світлом світу! Бог хоче, щоб ми впливали на свій народ і підтримували прекрасний дар свободи, даний нам.

Бог бажає благословити Своїх людей допомогою благодаті, любові та Святого Духа. Він дотримає Свого Слова! Він навчить нас залишатись в доброму здоров’ї. Він навчить нас перемагати диявола, спілкуватись з Божим Сином і зростати в бізнесі. Найголовніше, Він навчить нас бути слугами.

Яке надзвичайне забезпечення! Бог говорить: "Я бажаю, щоб ви були здорові і успішні в усьому, як ваша душа успішна. Я навчу вас бути успішними і поведу туди, куди вам слід піти. Праведник піде Моїм шляхом, а нечестивий загине. Ваше листя не зів’яне, і ви будете успішними у всіх справах". Книга Ісуса Навина 0108 вчить нас тому ж принципу: ми будемо успішними, що б ми не робили і куди б не йшли!

Чому багато християн вірять, що вони повинні бути "хвостом" все життя? Ми часто чуємо: "Ну, я повинен прийняти той факт, що мене вічно будуть переслідувати. Моє життя буде цілковитим випробовуванням". Але вдумайтесь в ці чудові слова:

"Хай співають та звеселяються ті, хто бажає мені правоти, і нехай кажуть завжди: Хай буде великий Господь, що миру (процвітання) бажає Своєму рабові!" (Пс.3527)

"І будеш ти пам'ятати Господа, Бога свого, бо Він Той, що дає тобі силу набути потугу." (Втор.0818)

Ви хворієте? Навчіться принципу процвітання і благодаті через об’єктивність! Я вдячний Богові за те, що Він не пожалів Свого Сина. Грецьке слово ipesato, що використане в посланні до Римлян 0832, означає, що Бог не пощадив Свого власного Сина, але дав Йому померти на хресті. Людська природа Христа постраждала, щоб ми були прощені жертвою Агнця.

"Той же, Хто (навіть) Сина Свого не пожалів, але видав Його за всіх нас (в необмежене відкуплення), як же не дав би Він нам із Ним і всього (іншого)?" (Римлян 0832, розширений переклад)

Слово "дав" означає, що Бог дає нам дещо по благодаті, через прихильність, якої ми не заслуговуємо. Той, Хто не пожалів Свого власного Сина, чи не дарує нам те, чого ми не заслуговуємо? Бог хоче, щоб ми процвітали в якості слуг. Він не хоче, щоб наш шлюб був хрестом, а робота – випробовуванням. Звісно, ці випробовування можуть бути використані для нашої ж користі, але Його кінцевий, досконалий план полягає в тому, щоб ми процвітали. Необмежені Божі переваги стають нашим спадком і забезпечують душу успішністю, якщо ми роздумуємо над Його Словом день і ніч. Заховавши Слово в своїх серцях і дозволивши Йому рясно перебувати в наших душах, ми підкорюємось своєму пастору-вчителю, і слово благодаті стає нашою системою відліку (Євр.1307,17; 1Сол.0512; 1Тим.0517; Тит.0105; 2Кор.1310). Бог хоче, щоб у нас була місцева церква, якою керує пастор-вчитель, щоб ми могли приходити туди і думки Христа (Флп.0205), а також мати розум Христа (1Кор.0216). Божою благодаттю і любов’ю, які виливає в наші серця Святий Дух, і Своїм невичерпним запасом милості Він зробить нас успішними. Боже благословіння процвітання проникне в розум, емоції, роботу, бачення, прагнення, шлюб, спілкування, віру і молитви! Бог прагне благословити Своїх людей, тому що Він – благословенний Бог. Чи можете ви просто прийняти розум Христа з приводу успішності?

"Бо кожен, хто родився від Бога, перемагає світ." (1Ів.0504)

Це означає, що християнин – переможець (agapos), а не переможений (talos). Боже Слово стверджує, що ми "перемагаємо Тим, Хто нас полюбив" (Рим.0837).

"А Богові подяка, що Він постійно чинить нас переможцями в Христі." (2Кор.0214)

"Якщо за нас Бог, то хто може бути проти нас?" (Рим.0838, в оригіналі)

Хто може завдати шкоди? Слово "якщо" говорить про виконану умову: якщо Бог за вас (і Він за вас), хто може бути проти вас? В Євангеліє від Луки 0822-26 Боже Слово розповідає про прекрасний принцип спокою віри:

"І сталось, одного з тих днів увійшов Він до човна, а з Ним Його учні. І сказав Він до них: Переплиньмо на другий бік озера. І відчалили." (Лк.0822)

Учні сіли в човен, а Ісус заснув. Поки Ісус спав, піднявся страшний, жорстокий шторм, викликаний демонами. Петром оволодів страх. Він намагався вичерпати з човна воду, щоб вони могли вижити. Зауважте, що Петро не звернувся до Ісуса, поки не вичерпав свої власні сили. Під час бурхливого шторму він закричав Ісусу: "Учителю, Учителю, гинемо!" ("Учителю, ми йдемо на дно!"). Ісус заперечив: "Ми йдемо вверх!". Зверніть увагу, Петро зосередив всю свою увагу на обставинах, а Ісус заснув посеред них! Ви коли-небудь чули, як хтось несхвально відгукується про пастора, тому що той недостатньо швидко діє? Бог може вести пастора бути спокійним, але більшість людей обурюється: "Чому ви нічого не робите?". Ісус – наш приклад. Шторм лютував, а Він відпочивав. Він є живе Слово, що виголошує: "Вгамуйтесь та знайте, що Бог Я" (Пс.4611). Навіть учні здивувались, говорячи один одному:

"Хто ж це такий, що вітрам і воді Він наказує, а вони Його слухають?" (Лк.0825)

Ісус прокинувся і сказав тільки два слова демонам, що викликали неймовірний шторм: "Замовкни. Перестань". Христос говорив з демонами, які намагались вбити Його до того, як Він досягне хреста. Вони постановили: "Він спить, давайте вб’ємо Його". Сатана- князь, що панує в повітрі (Еф.0202). Сатана використав повітря, щоб викликати шторм, сподіваючись вбити Ісуса до Голгофи. Уявіть нещасних учнів, що намагаються вичерпати воду з човна. Чим швидше вони вичерпують воду, тим швидше вона заливає човен. Петро зовсім втратив сили і закричав "Гинемо!" (Лк.0824).

В Євангеліє від Луки 0826 Боже Слово проголошує кілька слова: "І вони припливли". Вони вклались в розклад. Ніякий шторм не зміг потопити човен, що містив спокій віри Христа! Коли Ісус Христос спочиває в наших серцях по вірі (Еф.0317), ніякий шторм не може створити обставини, які Христос не зміг би перемогти.

Ми можемо вважати певні обставини випадковими, але Бог називає їх передбаченими. Під час випробовування ми повинні зосередити всю свою увагу на Господі:

"Свої очі я зводжу на гори, звідки прийде мені допомога, мені допомога від Господа, що вчинив небо й землю!" (Пс.12101-02)

Петро не підвів свої очі на гори. Він дивився на човен, що тоне, і ситуація стала гіршою. Ви хочете бути успішними? Зведіть свої очі до гір! Чи слід Божим людям очікувати процвітання? Так! Якщо вони дотримуються Божого Слова, то вони будуть любити ближніх. Жінки будуть любити чоловіків (Тит.0204), і діти будуть любити батьків. Віруючі будуть зростати в більшій благодаті. По Божій благодаті вони знайдуть Божественні шляхи праведності і будуть успішні в бізнесі. Вони навчаться "приймати у Господа", вони будуть успішні в даванні іншим. Бог буде сприяти їм через віру і по Своїй любові Він примножить їх благословіння! Якщо Бог полюбив достатньо, щоб померти за вас на хресті, чи не достатньо Він любить, щоб зробити віруючого головою, а не хвостом? Чи не достатньо Він любить, щоб дати йому гарне здоров’я? Звісно, достатньо! Чи недостатньо Бог любить вас, щоб благословити вас духовно, щоб благословити ваші емоції? Бог бажає, щоб сімейні взаємини були для вас благословінням. Ви можете заперечити: "У мене поганий шлюб!". Тоді, завдяки Христу у вас є можливість прийняти виклик: пізнайте з Божого Слова, як мати царський шлюб, який стане і благословінням, і свідоцтвом.

Ісус Христос обов’язково благословить вас по Своїй благодаті і справедливості. Скільки б раз ви не впали, прийдіть до Бога і скажіть: "Отче, я недостойний". Назвіть свій гріх перед Отцем, і Ісус Христос очистить ваше сумління і прославиться тим, що дасть процвітання Своєму слузі.

"Завжди блаженство в правиці Твоїй." (Пс.1611)

"Господня земля і все, що на ній." (Пс.2401)

В Псалмі 5010 сказано, що всі звірі в лісі і худоба на тисячі гір належать Богу. Знайте, що Боже Слово священне і догматичне, Воно – абсолютна правда. Боже Слово не може брехати. Бог один затвердив Божественне право на власність: "Моє срібло й Моє золото" (Ог.0208). Чи хотіли б ви почати банківську справу з Ісусом Христом? У Нього є всі скарби премудрості і пізнання (Кол.0203). Чи хотіли б ви навчати, будучи натхненим Ним? У Нього – вся сила. Хотіли б ви бути слугою, Його представником? У Нього вся мудрість. Хотіли б ви мати розум Христів (1Кор.0216)?

Якщо ми Божі діти, то ми і "спадкоємці ж Божі, а співспадкоємці Христові" (Рим.0817). Кожний народжений згори віруючий є спадкоємцем, і Бог хоче, щоб він процвітав в Божественному благословінні благодаті через Боже Слово. Християни не повинні ставати емоційними або суб’єктивними, але перебувати в Його Слові. Ми були створені, щоб процвітати і насолоджуватись з Богом, йти вперед у пригоди з Ним, люблячи інших через Христа. Ми віримо, що гори порушаться; ми, Божий благословенний народ, йдемо вперед, щоб показати дияволу, що Бог не покидає своїх дітей!

Недивно, що "я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі" (Флп.0413). Недивно, що "мій Бог нехай виповнить вашу всяку потребу за Своїм багатством у Славі, у Христі Ісусі." (Флп.0419). Недивно, що ми йдемо від слави до слави та від віри до віри через Слово! Ми хочемо підготувати свої серця до справжнього Біблійного процвітання. Процвітання - для віруючих, які досягли зрілості в Божому Слові. Динамічний заповіт благословіння, даний віруючим, тим, які заховали Слово в своїх серцях і плекають його понад усе (Йов2312). Цей заповіт для тих людей, які розуміють благодать і безумовну любов! Він належить тим, хто відгукується в вірі. Про процвітання не слід кричати по телебаченню, це тільки зіб’є людей зі шляху чи введе їх в процвітання "загальної" благодаті. Бог дає нам процвітання благодаті, завойованої для нас на Голгофі. Процвітання – для тих віруючих, які живуть в Божественній реальності Псалма:

"Хто є мені на небесах, окрім Тебе? А я при Тобі на землі не бажаю нічого! Гине тіло моє й моє серце, та Бог скеля серця мого й моя доля навіки." (Пс.7325-26)

Знайшли друкарську помилку? Виберіть її та натисніть Ctrl + Enter.