Божа мова до серця людини. Карл Генрі Стівенс

Після Вавилонської вежі виник мовний бар’єр, котрий часто перешкоджає спілкуванню людей в різних частинах світу. Тому найдієвішим є метод спілкування, що не потребує мовного виявлення.

Зміст

  1. Божа мова до серця
  2. Мова виразу обличчя
  3. Мова сліз
  4. Мова доторку
  5. Мова Божого Слова

Будь-яка людина, побувавши за кордоном, напевне, відчувала труднощі у спілкуванні з людьми, що не розуміли її рідної мови. Місіонери стикаються з цією проблемою, коли роздають християнську літературу і розповідають про Христа в чужій країні. Саме тому християнам необхідно використовувати всі наявні методи, щоб адаптуватися в іншомовному середовищі. Існує декілька способів адаптації. Перший – наявність перекладача у місійній команді; другий – вивчення мови. Але, яким би не був метод, мовний бар’єр залишається питанням, що потребує вирішення. Тому найдієвішим є метод спілкування, що не потребує мовного виявлення. В даному буклеті, на прикладі 19-го Псалма, описано такий метод — метод "Божої Мови до серця".

"Небо звіщає про Божую славу, а про чин Його рук розказує небозвід. Оповіщує день дневі слово, а ніч ночі показує думку, без мови й без слів, не чутний їхній голос, та по цілій землі пішов відголос їхній, і до краю вселенної їхні слова! Для сонця намета поставив у них, а воно, немов той молодий, що виходить із-під балдахину свого, воно тішиться, мов той герой, щоб пробігти дорогу! Вихід його з краю неба, а обіг його аж на кінці його, і від спеки його ніщо не заховається. Господній Закон досконалий, він зміцнює душу. Свідчення Господа певне, воно недосвідченого умудряє. Справедливі Господні накази, бо серце вони звеселяють. Заповідь Господа чиста, вона очі просвітлює. Страх Господа чистий, він навіки стоїть. Присуди Господа правда, вони справедливі всі разом, дорожчі вони понад золото і понад безліч щирого золота, і солодші за мед і за сік щільниковий, і раб Твій у них бережкий, а в дотриманні їх нагорода велика. А помилки хто зрозуміє? Від таємних очисть Ти мене, і від свавільців Свого раба заховай, нехай не панують вони надо мною, тоді непорочним я буду, і від провини великої буду очищений. Нехай будуть із волі Твоєї слова моїх уст, а думки мого серця перед лицем Твоїм, Господи, скеле моя й мій Спасителю!" (Пс.1902-15)

Божа мова до серця

Початок 19-го Псалма проголошує славу Господа Творця. Ця мова зрозуміла всім. Бог є Творцем і Вседержителем. Його сила рухає зорі на небі та дає їм світло у нічній темряві. Місяць відбиває сонячне світло. Боже творіння, у своїй царській величі та красі, звіщає про Його чини, свідкуючи про Його вічну силу і Божество, як написано в першому розділі Послання до Римлян:

"Бо Його невидиме від створення світу, власне Його вічна сила й Божество, думанням про твори стає видиме. Так що нема їм виправдання." (Рим.0120)

Всім людям у різних куточках землі творіння виявляє Творця, Всемогутнього Бога. Небо, зірки, місяць і схід сонця розмовляють мовою, якою тільки Бог може говорити з людським серцем силою Свого творчого генія, влади і піклування Святого Духа. Це дивовижна мова, але чимало людей відкидають об'явлення Бога і Його природи. "Оповіщує день дневі слово (мову), а ніч ночі показує думку (відкриває знання)". Є мова, яка не відома, і знання, яке не прийняте. Боб Джонс, засновник одного з християнських університетів, розповів про те, як служив племенам, котрі не розмовляли жодною iз відомих йому мов. Джонс зі своєю командою вирушив на пошуки місцевих жителів, котрі б навчили їх мови. Одного дня він зустрів скалічену жінку і хотів розказати їй Євангеліє. Але мовний бар'єр завадив йому донести Добру Звістку. Тоді він вказав на небо і на своє серце. Вона теж вказала на небо і своє серце. Він намагався, але, зрештою, не зміг пояснити їй, що Ісус Христос помер за неї на хресті.

Через деякий час інший християнин із університету вирушив у це плем'я вивчати їхню мову, якої потім навчав перекладачів. Він зустрів ту саму жінку; вона була тяжкохворою. Жінка показала йому фото Джонса, що говорив з нею декілька років тому, і сказала, що завдяки йому вона повірила в Христа. Як вона повірила в Христа??? Очевидно, вона вірила в Того, Хто створив небеса. Це була мова серця.

Мова виразу обличчя

Коли сповнений Духом християнин служить комусь і ділиться життям Христа, вираз обличчя може говорити багато про що. В Книзі Приповістей сказано:

"Радісне серце лице веселить, а при смутку сердечному дух зламаний." (Пр.1513)

"Серце радісне добре лікує, а пригноблений дух сушить кості." (Пр.1722)

Радісне обличчя – результат впливу Божого Слова, і воно промовляє краще за слова.

Люди натрапляють на такі труднощі та стикаються із такими випробуваннями, коли слова вже не доречні, та, навіть у мовчанні, вираз обличчя може сказати значно більше. Це мова любові, підтримки, життя, прихильності та доброти. Вираз обличчя також може свідчити про те, що в серці людини відсутнє Боже Слово.

"Проти них свідчить вираз лиця їхнього." (Іс.0309)

Також існує мова посмішки. Коли людина мигцем бачить свого друга, і в неї немає можливості поговорити з ним, посмішка може виразити її почуття. Як прекрасно коли чоловік з дружиною обмінюються схвальними поглядами. Це мова доброти!

Мова сліз

Коли Петра звинуватили в тому, що він - галілеянин, що був з Ісусом, а він зрікся цього, Ісусу не потрібно було стояти обличчям до обличчя з Петром – достатньо було просто подивитися на нього (Лк.2261). Коли Петро почув крик півня, то згадав слова Ісуса і гірко заплакав. Погляд Ісуса нагадав Петрові Його слова. Побожні сльози через усвідомлення гріха – свідчення каяття Петра. Це була мова смутку через співчуття Христа. В 7-му розділі Євангелії від Луки йде мова про повію, котра ввійшла у дім Симона і плакала, сидячи біля ніг Ісуса. Вона вмила Його ноги слізьми, витерши їх волоссям і намастивши миром. Симон і фарисеї розлютились та осудили Ісуса за те, що Він дозволив повії доторкнутися до Нього. Ісус одразу ж докорив їм:

"І, обернувшись до жінки, Він промовив до Симона: Чи ти бачиш цю жінку? Я прибув у твій дім, ти на ноги Мої не подав і води, а вона окропила слізьми Мої ноги й обтерла волоссям своїм. Поцілунку не дав ти Мені, а вона, відколи ввійшов Я, Мої ноги цілує невпинно. Голови ти Моєї оливою не намастив, а вона миром ноги мої намастила…" (Лк.0744-46)

Ісус повернувся і подивився на жінку, ніби кажучи: "Я люблю тебе. Дякую за те, що вшанувала Мене. Я пробачаю тебе і очищаю від гріхів". Коли Він дивився на жінку з милосердним співчуттям, Його очі говорили мовою прощення. Раніше вона була повією, але Ісус Христос в будинку фарисея привів її до спасіння.

Мова доторку

Інша жінка у 8-му розділі Євангелії від Луки мала кровотечу, якою хворіла довгі роки. Через цю хворобу її відлучили від церкви. До того ж її змусили розлучитися з чоловіком та ізолювали від соціуму. Не зважаючи на все це, вона вирішила покинути своє житло, тому що почула про любов і співчуття Ісуса Христа і про Його силу зцілення. Жінка пішла вулицею за Ісусом і доторкнулась до краю Його одежі. Ісус запитав: "Хто доторкнувся до Мене?". Петро відповів: "Багато-хто Тебе торкався". Але Ісус знав, що в доторку хворої жінки було щось унікальне. Він сказав:

"Доторкнувсь хтось до Мене, бо Я відчув силу, що вийшла з Мене…" (Лк.0846)

Жінка з острахом сказала: "Це я". Віра цієї жінки привела її до прощення гріхів, спасіння і зцілення.

Це була мова доторку, а не просто фізичного контакту. Коли тиск у житті людини стає непереборним, вона може залишитися наодинці з Господом. Тоді вона відчує і почує мову Божого серця. Господь завжди з нею.

Мова Божого Слова

Псалом 11808-15 говорить, що Боже Слово - це свідчення для очищення і спасіння для людських сердець і душ. Він навчає того, що Бог хоче служити нашим серцям. В Псалмі перелічено сім визначних характеристик, котрі описують Боже Слово і Його дію.

В наш час людям потрібна мова Божого Слова, що містить у собі вчення в категоріях, адже воно відкриває мудрість, радість, послух, смирення, віру, зцілення і хрест. Це значно краще, ніж негативізм, реагування, плітки, перешіптування, лихослів’я, презирство та недовіра. Світові потрібна Голгофа, її мова, що виявлена в Біблії, оскільки Бог використовує цю мову для залучення душ.

"Господній Закон досконалий, він зміцнює душу. Свідчення Господа певне, воно недосвідченого умудряє. Справедливі Господні накази, бо серце вони звеселяють. Заповідь Господа чиста, вона очі просвітлює." (Пс.1808-09)

Божі настанови і категорії Його Слова вірні та досконалі. Що вони роблять? Вони чинять вплив. Вони звеселяють серце. Господні заповіді та накази світлі. Що вони роблять? Вони просвітлюють очі. Вони дають сприйняття, розуміння та можливість поважати Господа і отримувати благословіння Його благодаті. Страх Господній чистий. Це означає, що віруючий з глибокою повагою довіряє Богові. Суди Господні - це результат Його справедливості. Його суди і праведність правдиві.

"Дорожчі вони понад золото і понад безліч щирого золота, і солодші за мед і за сік щільниковий…" (Пс.1811)

Господь Ісус Христос говорить до кожного віруючого через Своє Слово, Свої дії, Свою природу і Свій Дух. Вплив Божого Слова на життя християнина чистий, бездоганний. Слово, затверджене у його душі, витримує випробування часом. Боже Слово передає мову, яку неможливо висловити. Коли віруючий стає на коліна і молиться Богові через Ісуса Христа, він знаходиться в тронному залі віри і благодаті. Він молиться і просить Бога спасти ближнього чи втішити чийсь біль. Він молить Бога зняти кайдани з підлітка, змінити серце чоловіка, оживити втомленого або оновити душу ослабленого. Коли він служить у молитві, він спочиває в самій природі Бога, в Його свідченні та характері. Такий віруючий відчує мову спокою, радості та вдячності Богові.

Коли соліст співає тільки для Бога і прославляє Христа, то слухачі захоплені Божою присутністю і тим, як пісня проголошує Божі думки. Існує мова, котра глибша від слів та емоційності соліста. Це мова від Бога!

Зрілий віруючий може спілкуватися мовою душі. Він може знайти спокій, коли він спостерігає за зірками, коли довкола тиша. Зірки виголошують Божу мову зі свідченням Його сили, краси, влади, гармонії та любові. Зірки говорять про Боже царювання і велич, адже саме Він наказує їм продовжувати свій рух.

Веселка, зірки чи ясне небо: для кожної людини є мова в Божому твориві. Все це говорить про те, що Бог чує молитву, що Він вимовляє слова милості - розуму, слова миру - думкам і слова радості - серцю, якщо християнин прислухається до роздумів про Боже Слово, що сховані у його душі.

При спілкуванні у людей з різних країн часто виникає мовний бар’єр. Але, інколи, навіть без цього бар’єру, слів буває не достатньо, щоб висловити все, що повинно бути сказано.

Більшість людей страждають, дехто потрапляє в неприємні ситуації і навіть трагедії. Тому дуже важливо донести їм Боже Слово мовою благодаті, любові і прощення. Віруючим необхідно звіщати Євангеліє Ісуса Христа не лише власною мовою, але й мовою серця.

Знайшли друкарську помилку? Виберіть її та натисніть Ctrl + Enter.