Божественне вивищення. Карл Генрі Стівенс

В оригіналі в Приповістях 1812 сказано: "Смирення передує славі". Багато ж не розуміють Божого плану вивищення. Він не залежить від обставин, ситуацій або удачі. Віруючий заслуговує довіри в тій мірі, в якій використовує можливості, надані йому Господом. Ця книга дасть опис характеристик справжнього слуги та процесу Божественного вивищення.

Зміст

  1. Визнання боргу
  2. Поводьтеся обережно
  3. Терпіння в випробуваннях
  4. Христос - найвеличніший приклад
  5. Висновок

Багато віруючих бажають зайняти почесне місце в Божому плані. Однак, мало хто дійсно розуміє, що саме призводить до такого положення. У християнстві поширене неправильне судження про те, що тривалість служіння або певна кількість виконаної роботи приносять високе положення. Але Божі принципи вивищення засновані на Його благодаті, а не на ділах людей. Вивчаючи Боже Слово, ми бачимо, що християни, яких Господь могутньо використовував у виконанні Свого плану, мали певні риси характеру. Ця книга дасть Біблійні приклади і надихне сучасних віруючих дивитися на Ісуса, бути трансформованими і просуватися вперед в Його плані, утримуючи Слово в своїх душах.

Визнання боргу

"А гелленам і чужоземцям, розумним і немудрим я боржник. Отже, щодо мене, я готовий і вам, хто знаходиться в Римі, звіщати Євангелію." (Рим.0114-15)

У цих віршах вказані дві якості, притаманні християнам, яких звеличив Бог. Павло на самому початку свого листа до римлян пояснює, що для нього Боже покликання ніколи не було ні тягарем, ні важкою ношею, але, навпаки, воно завжди було для нього честю. Павло був одним із найзапекліших переслідувачів першої церкви до свого навернення в віру, а тепер вважає себе боржником. Він пам'ятає своє попереднє положення та цінує Божу благодать, яка врятувала його від покарання за гріх. У нього є переконання, що цією великою благодаттю потрібно поділитися з усіма людьми, незалежно від їх раси, переконань і здібностей; тому він відчуває себе зобов'язаним звіщати Добру звістку "гелленам і чужоземцям, розумним і немудрим". У 15-му вірші Павло висловлює готовність йти в світ під керівництвом Бога. Якщо Бог поведе його, то він піде проповідувати у Рим. Немає ні тіні опору або сумніву з його боку. Він готовий повністю присвятити себе служінню Царству. Бог вивищує та шанує віруючих, які розуміють, що Христос сплатив борг, якого Він Сам не мав. Такі віруючі готові служити Йому так, як Він направляє їх. Щоб служити Богові цілим серцем, віруючий повинен кожен день усвідомлювати, якою великою ціною Він був викуплений.

"Бо ви знаєте благодать Господа нашого Ісуса Христа, Який, бувши багатий, збіднів ради вас, щоб ви збагатились Його убозтвом." (2Кор.0809)

Саме це спонукало Павла служити Богові. Християни не повинні замикатися на своїх помилках і поразках. Книга Міхея 0719 переконує всіх віруючих, що Господь "кинув у морську глибочінь усі наші гріхи". В цьому полягає наше духовне здоров'я: постійно дякувати Господеві, Який викупив всіх людей Своєю дорогоцінною нетлінної кров'ю (1Пт.0118-19). В Євангелії від Матвія 1823-35 Ісус розповідає притчу про лукавого слугу. У цієї людини був борг в десять тисяч талантів перед царем, який в цій притчі представляє Бога. Цар наказав продати слугу та його сім'ю в рабство для сплати боргу.

"Тоді раб той упав до ніг, і вклонявся йому та благав: Потерпи мені, я віддам тобі все! І змилосердився пан над рабом тим, і звільнив його, і простив йому борг." (Мт.1826-27)

Але раб не оцінив великої милості, яка була йому дана. У 28-му вірші говориться про його зустрічі з людиною, яка була винна йому набагато меншу суму ("сотню динарів"), але він відправив її до в'язниці. Цар, дізнавшись про цей вчинок лукавого раба, "і катам його видав, аж поки йому не віддасть всього боргу". Ісус завершує притчу попередженням: "Так само й Отець Мій Небесний учинить із вами, коли кожен із вас не простить своєму братові з серця свого їхніх прогріхів" (вірш 35). Бог спонукає Своїх дітей не тільки "чинити правосуддя", але і "милосердя любити" (Міх.0608). Ці дві якості нерозривні. Ми виконуємо Божу волю, коли любимо один одного і виказуємо Його благодать один одному. В Євангелії від Луки 0741-50 Ісус знову говорить притчею і пояснює фарисеєві Симону, що той, кому більше проститься, буде і любити більше. Бог може могутньо використати віруючих, які завжди пам'ятають правду:

"Бо дорого куплені ви. Отож прославляйте Бога в тілі своєму та в дусі своєму, що Божі вони!" (1Кор.0620)

Поводьтеся обережно

"Отож, уважайте, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі, використовуючи час, дні бо лукаві! Через це не будьте нерозумні, але розумійте, що є воля Господня." (Еф.0515-17)

Слово "обережно" звучить в оригіналі тексту Нового Завіту як аkribos. Воно означає "робити щось точно і уважно". Слово акробат - це похідна від аkribos. У той час слово аkribos застосовувалося для опису надзвичайно обережних рухів людини, яка йде по дуже високим і вузьким стінам. Один невірний крок може привести до важкої травми або смерті. Точність в деталях життя дуже багато означає для Бога.

"Бо хто буде погорджувати днем малих речей?" (Зах.0410)

"Але все нехай буде добропристойно і статечно." (1Кор.1440)

"Добропристойно" (гр. euschemonos), яке означає робити щось в побожній манері. "Статечно" (гр. taksis) - військовий термін, означає "виконання дій в правильній послідовності". З цього видно, що віруючий, який поводитися обережно, володіє двома важливими якостями. По-перше, його думками керує детальна збірка правди. Іншими словами, він живе кожним Божим Словом (Мт.0404). По-друге, цей християнин розвиває звичку до вибору вірних пріоритетів. Він вважає все святим, і дозволяє Богові через Слово і молитву вести його, направляючи послідовність його кроків.

У Старому Заповіті зміна чисельності армії Гедеона дає уявлення про те, як важлива обережність. Спочатку у Гедеона було 32 тисячі воїнів для битви з величезною армією Мідіянітян. Він втратив 22 тисячі з них, коли відіслав усіх, хто боялися. Бог сказав Гедеону, що у нього все ще занадто багато воїнів:

"І сказав Господь до Гедеона: Ще численний цей народ. Зведи їх до води, і Я там переберу його тобі. І буде, як Я скажу тобі: Цей піде з тобою, той піде з тобою, а кожен, що скажу тобі: Цей не піде з тобою, той не піде. І привів він народ до води. І сказав Господь до Гедеона: Кожен, хто буде хлептати воду язиком своїм, як хлепче пес, поставиш його окремо. А кожен, хто припаде на коліна свої, щоб пити, поставиш його окремо. І було число тих, що хлептали, носячи рукою своєю до уст своїх, три сотні чоловіка, а вся решта народу припали на коліна свої, щоб пити воду. І сказав Господь до Гедеона: Трьома сотнями мужів, що хлептали, спасу тебе, і дам мідіянітян у твою руку, а ввесь народ піде кожен на своє місце." (Суд.0704-07)

Лише 300 воїнів, які підносили воду до рота долонею, отримали дозвіл брати участь у військових діях. Чому? Вони проявили обережність. В цей час ворог міг причаїтися де завгодно. Підносячи воду до рота руками, ці воїни могли одночасно вести спостереження. Ті ж, хто опустили свої обличчя до джерела, не змогли б відбити несподівану атаку. Бог висуває і ставить таких керівників, які духовно дисципліновані. Вони можуть "стати проти хитрощів диявольських" (metodia - організовані атаки), і вони завжди "в повній Божій зброї" згідно послання до Ефесян 0611.

В книзі Дій Аполлос є ще одним прикладом людини, яка поводитися обережно. Він був юдеєм, який наверненим в Іванове хрищення.

"Один же юдей, на ім'я Аполлос, родом з Олександрії, красномовець та сильний в Писанні, прибув до Ефесу. Він був навчений дороги Господньої, і, палаючи духом, промовляв і про Господа пильно навчав, знаючи тільки Іванове хрищення." (Дії1824-25)

Cлово "пильно" - грецьке аkribos, і воно ж перекладено в посланні до Ефесян 0515 словом "обережно". Це досконале об’явлення Божої благодаті, терпіння і справедливості. В Аполлоса було трохи знань, але коли він вчив, він був ретельний та обережний в кожній дрібниці, подібно до мудрих слуг в притчі про таланти (Мт.2514-30). Бог благословив його, тому що він завжди зі старанністю та вірністю використовував свої можливості. Коли Акила і Прискилла поділилися з ним Доброю Звісткою про воскресіння Христа, він був спраглим і готовим слухачем. Кінець 18-ого розділу Дій показує, що Аполлос володів іншою важливою якістю - умінням молитися. Аполлос став одним з найбільш чудових проповідників першої церкви і деякий час служив пастором в Коринті. Бог вшанував його розсудливість та вірність, підвищив його в положенні та додав знань і мудрості.

Терпіння в випробуваннях

"Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість. А терпеливість нехай має чин досконалий, щоб ви досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали." (Як.0102-04)

Одне з найпоширеніших питань, які християни задають в усі часи, таке: "Чому віруючі страждають?" Відповідь полягає в тому, що страждання вивищують віруючих в Царстві Небесному. Послання до Римлян 0828 проголошує, що тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, "усе допомагає (співпрацює) на добре". Кожна важка ситуація задумана Богом, щоб віруючий змінювався на образ Його Сина (Рим.0829). Бути таким як Він дійсно приносить велике вивищення кожному!

"А коли терпимо, то будемо разом також царювати." (2Тим.0212)

"Царювати" (sumbasileuo) означає "розділяти царювання з царем". Бог готує церкву - наречену Христа - царювати разом з Його Сином "у наступних віках" (Еф.0207). Чудова Біблійна ілюстрація цього принципу - життя Йосипа. Будучи пізньою дитиною Якова (Бут.3703), він був улюбленцем батька і носив "квітчасте вбрання", яка виділяло його серед братів. Вони зневажали його за це. Брати змовилися вбити Йосипа, коли дізналися, що його сни пророчо описують його майбутнє вивищення:

"І сказали вони один одному: Ось іде той сновидець! А тепер давайте вбиймо його, і вкиньмо його до однієї з ям, та й скажемо: Дикий звір з'їв його! І побачимо, що буде з його снами." (Бут.3719-20)

Потім вони вирішили не вбивати Йосипа і, замість цього, продали його в рабство ізмаїльтянам (Бут.3727). В решті решт він став рабом Потіфара в Єгипті. Характер Йосипа і його свідчення не залишилися непоміченими в цьому далекому краї:

"І побачив його пан, що Господь з ним, і що в усьому, що він робить, Господь щастить у руці його. І Йосип знайшов милість в очах його, і служив йому. А той призначив його над домом своїм, і все, що мав, віддав в його руку." (Бут.3903-04)

Звичайно, це було серйозним випробуванням для нього. Біблійні коментатори відзначають, що в той час йому було не більше 17-ти або 18-ти років. Як же це було можливо? Книга Буття 3902 дає відповідь: "І був Господь з Йосипом". Дружина Потіфара намагалася спокусити Йосипа. Його опір перетворив її пожадання в злобу. Вона збрехала чоловікові та неправдиво звинуватила Йосипа, що привело його до в'язниці (Бут.3907-20). Немає жодної згадки про те, що Йосип виправдовувався або скаржився на ситуацію. Він знав, що Бог був з ним, і навіть в ув'язненні його призначили розпорядником всієї в'язниці.

"І начальник в'язничного дому дав у руку Йосипа всіх в'язнів, що були в домі в'язничнім, і все, що там робили, робив він." (Бут.3922)

Так почалося його вивищення в Єгипті. 40-й розділ книги Буття описує, як чашник і пекар фараона потрапили до в'язниці. Четвертий вірш цього розділу говорить, що Йосип "їм услуговував". Потім в 41-му розділі, коли фараон шукав когось, хто міг би розтлумачити сон, чашник згадав про Йосипа, "раба начальника царської сторожі". Відзначте позитивні якості в характері Йосипа. Він постійно усвідомлював Божу присутність у своєму житті. Він служив за всякої нагоди. Він розумів, що тільки Божа благодать дала йому все, що він мав. Завдяки різним ситуаціям Йосип став зрілим і досконалим (Як.0104). Це була людина, якій Господь міг довіряти, і тому він був звеличений:

"І сказав фараон Йосипові: Дивись я поставив тебе над усім краєм єгипетським." (Бут.4141)

Бог зростив смиренність в серці Йосипа настільки, що він не став віддавати злом, та, коли прийшов час, пробачив своїх братів (Бут.4505-08). Він розумів, що побожному вивищенню передує підготовчий процес.

"А Йосип промовив до них: Не бійтеся, бо хіба ж я замість Бога? Ви задумували були на мене зло, та Бог задумав те на добре, щоб зробити, як вийшло сьогодні, щоб заховати при житті великий народ." (Бут.5019-20)

Бог бажає через Слово сформувати такі ж якості в кожній своєї дитині. Якщо віруючі зберігають Божі настанови в своїх серцях, в їхніх душах буде зростати смиренність. Вони будуть служити Богові і прославляти Його, і Він звеличить і вшанує їх.

"Бо я сьогодні наказую тобі любити Господа, Бога свого, ходити Його дорогами, та додержувати заповіді Його, і постанови Його, і закона Його, щоб ти жив, і розмножився, і поблагословить тебе Господь, Бог твій, у Краї, куди ти входиш на насліддя." (Втор.3016)

Христос - найвеличніший приклад

Кожен аспект духовного життя вимагає від християнина бути зосередженим на Христі, Авторі та Виконавці нашої віри (Євр.1202). Земне життя Ісуса Христа, Боголюдини, дає нам найвеличніший приклад вивищення серед всіх людей. Петро написав в своєму першому посланні:

"Бо на це ви покликані. Бо й Христос постраждав за нас, і залишив нам приклада, щоб пішли ми слідами Його." (1Пт.0221)

Ісус, будучи Богом, добровільно відмовився від усіх своїх прав і почестей та прийняв образ людини. Таке самозречення (гр. kenosis) описується в посланні до Филип'ян:

"Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі! Він, бувши в Божій подобі, не вважав за захват бути Богові рівним, але Він умалив Самого Себе, прийнявши вигляд раба, ставши подібним до людини; і подобою ставши, як людина, Він упокорив Себе, бувши слухняний аж до смерти, і то смерти хресної..." (Флп.0205-08)

Ісус Своїм земним життям показав, які якості необхідні для Божественного вивищення. Він впокорився і був слухняним волі Отця у всьому. Він зробив це не тільки для того, щоб визволити людство від покарання за гріх, але також щоб зайняти Своє теперішнє становище Первосвященика і Заступника за віруючих.

"Тому мусів бути Він у всьому подібний братам, щоб стати милостивим та вірним Первосвящеником у Божих справах, для вблагання за гріхи людей." (Євр.0217)

"Отож, мавши великого Первосвященика, що небо перейшов, Ісуса, Сина Божого, тримаймося ісповідання нашого." (Євр.0414)

Незважаючи на те, що у вічності Христос бере участь в Раді Трійці, у Своєму земному житті Він нічого не робив від Себе:

"Я нічого не можу робити Сам від Себе. Як Я чую, суджу, і Мій суд справедливий, не шукаю бо волі Своєї, але волі Отця, що послав Мене." (Ів.0530)

Ісус мав серце слуги. Це чудово показано в Євангелії від Івана 1305-17, де Він омиває ноги учням. Коли Христос омив їхні ноги, Він сказав: "Бо то Я вам приклада дав, щоб і ви те чинили, як Я вам учинив" (вірш 15). Його шлях на Голгофу був безпрецедентним проявом терпіння і служіння, навіть у випробуваннях. Він витерпів глузування наклепників і незаконний судовий процес (Ів.18). Римські солдати побили Його і почепили на Його голову вінок з довгого і гострого юдейського терну (Ів.1901-03). Він перетерпів 39 ударів диявольського батога, знаряддя тортур, зробленого зі шкіри, з вплетеними в нього уламками кісток, каменів і металу (Ів.1901). На завершення до всіх страждань, Його змусили нести хрест до Голгофи, потім прибили Його до хреста і розіп'яли між двома розбійниками. І весь цей час страждань на хресті Він любив, пробачав і служив. Коли Він побачив Свою матір Марію біля підніжжя хреста, Він попросив Івана піклуватися про неї (Ів.1926). Він переконував "дочок Єрусалиму" перестати оплакувати Його, а "плакати про себе і про своїх дітей" (Лк.2328).

Послух Христа волі Отця завершився Його чудесним вознесінням. Євангеліє від Марка 1619 пояснює, що Він "вознісся на небо і сів по Божій правиці". Христос упокорив Себе, щоб стати людиною, а Бог-Отець високо звеличив Його і дав Йому "Ім'я, що вище над кожне ім'я" (Флп.0209). Він був принесений у жертву на смерть для того, щоб "прийняти силу, і багатство, і мудрість, і міць, і честь, і славу, і благословення" (Об.0512). Він добровільно став меншим від ангелів, щоб отримати вінець слави і почесті, коли все буде підкорене під ноги Його (Євр.0207-08). Для віруючих так важливо дивитися на приклад Христа, читаючи і роздумуючи над Божим Словом! Тільки так ми зможемо стати схожими на Нього: "Через Слово, що Я вам говорив, ви вже чисті" (Ів.1503). Якщо християнин приймає правду, то Бог "збільшить плоди" його праведності (2Кор.0910).

Висновок

"Смирення передує славі." (Пр.1812, в оригіналі)

"Упокоріться перед Господнім лицем, і Він вас підійме." (Як.0410)

"Тож покоріться під міцну Божу руку, щоб Він вас Свого часу повищив." (1Пт.0506)

Вивищення на Божих умовах ніколи не відбувається людськими зусиллями. Божественне вивищення, вивищення благодаті, визначається вмістом людського серця. Християнин, який вірно і постійно вивчає Боже Слово і шукає Господа всім своїм серцем, пізнає і розкриє характер Христа. Якщо вірне відношення панує в його житті, він ніколи не визнає вивищення заслуженим, але буде розглядати його як дар благодаті.

Смирення - це головна чеснота в справі побожного вивищення. Смиренний християнин не прагне зайняти авторитетне становище і володіти видимою владою, адже його плідність заснована на авторитеті Писання та силі Святого Духа. Такий віруючий слухняний Божому Слову, а Бог, в Свою чергу, Сам визначає час для його вивищення. Для деяких віруючих Божі вивищення відкриються тільки в вічності. Всі, хто служать, отримають неймовірні нагороди. Бог вшанує їх та винагородить на небесах, хоча на землі їхня старанна праця була непомітна.

Яке б не було положення віруючого, надане йому благодаттю, він повинен завжди усвідомлювати свій обов'язок перед загубленими. Кожна людина була зачата і народжена в беззаконні (Пс.5107). За справедливістю людина не заслуговує нічого, крім смерті. Але за Своєю милістю Бог віддав Христа в примирення за гріхи світу (Євр.0928; 1Пт.0224). Тільки по Його благодаті та милості будь-який віруючий стає кандидатом на вивищення у відповідності до Божої волі.

"А Бог усякої благодаті, що покликав вас до вічної слави Своєї в Христі, нехай Сам удосконалить вас, хто трохи потерпів, хай упевнить, зміцнить, уґрунтує. Йому слава та влада на вічні віки, амінь." (1Пт.0510-11)

Знайшли друкарську помилку? Виберіть її та натисніть Ctrl + Enter.