Доктрина покаяння. Карл Генрі Стівенс

Покаяння - це те, що багато християн ніколи не робить. Злегка ознайомившись з темою покаяння, вони швидко забувають про нього і виявляються не в змозі його завершити. Церква Ісуса Христа довгий час невірно розуміла покаяння, тому сьогодні вона у такому стані. Чоловіки і жінки приймають спасіння без покаяння і кидають погані звички без ретельної роботи Божої благодаті.

З іншого боку, існують християни, які кричать і вигукують: "Покайтеся!" Вони роблять з нього легалістичну, законодавчу, самоправедну дію. Вони не розуміють справжнього значення покаяння: зміна розуму в ментальному відношенні (metanoia). Зміна розуму включає в себе цілковите заняття однієї сторони з Богом проти самого себе, і повне припинення жахливої ворожнечі з Ним.

"І я свідчив юдеям та гелленам, щоб вони перед Богом покаялись, та ввірували в Господа нашого Ісуса Христа." (Дії 2021)

Покаяння починається з того, щоб повернутись до Бога. Але перш ніж ми зможемо повернутися до Когось, дуже важливо відвернутися від чогось. Так, наприклад, часто підлітки стають переконаними. Якщо проповідується чистота, а деякі з них не були чисті, вони будуть плакати під час проповіді. Але одна з характеристик людей - це те, що більшість з них ніколи не зводило жертовник в своєму серці, щоб покаяння завершилося. Вони визнають хрест Голгофи зовні, але не дозволяють Святому Духу здійснити цей хрест внутрішньо. До тих пір, поки хрест не перенесений з Голгофи в серце, немає ніякого покаяння. Можливо, є бажання покаятися. Можливо, є почуття провини і переконання через гріх, дні з бажанням більше не грішити, але це не покаяння. Це лише жалкування і прийняття бажаного за дійсне.

Прийняття бажаного за дійсне та емоційне почуття провини ніколи не повинні тлумачитися як покаяння. Ненависть до гріха - це не покаяння, це тільки один крок до нього, і може бути просто емоційним зрушенням, тому що душа і сумління були переконані знанням. Емоційні хвилі будуть посилати визначення того, що могло б бути, якби людина остаточно зруйнувала Адама і повністю умертвила плоть. Розуміючи ці можливості, люди часто ненавидять гріх, але це тільки тимчасово.

Пастори, члени команди і подружні пари повинні серйозно звернути увагу на це послання, тому що там, де немає повного розвороту від чогось до Когось, Завершена робота ніколи не зможе бути виконана в серці та душі. Так часто, при відсутності повного покаяння переважає власна точка зору. Люди роблять крок до покаяння. Вони відгукуються емоційно на проповіді та навіть готові стати чесними, але їх настрій зникає як далека хмарка на небі, що летить за обрій, і умертвіння Адама, як наказано в Посланні до Колосян 0305, до кінця не виконується.

"Отож, умертвіть ваші земні члени: розпусту, нечисть, пристрасть, лиху пожадливість та зажерливість, що вона ідолослуження." (Кол.0305)

Поки не відбулося покаяння, не може бути ніякого наповнення Святим Духом. Тому більшість людей рідко наповнені Святим Духом, незважаючи на те, що за їхні гріхи вже заплачено, і що благодать і любов роблять все це. Нарікання, збентеження, роздвоєність думок перед святим Богом залишаються, в той час як вираз обличчя (насуплені брови) видає їх. Вони беруть на себе зобов'язання в стратегічний час, але їх відступництво - питання декількох тижнів. Вони роблять посвячення самих себе, які не виконують день за днем і тиждень за тижнем. Вони не каються. Вони входять в час емоційної провини з прийняттям бажаного за дійсне, коли вони пристосовуються до міри знань, яка їх колись переконала.

Розглянемо, що говорить Євангеліє від Марка 0115 невіруючому: "Покайтеся, і віруйте в Євангелію". Він сказав не просто: "Віруйте в Євангелію". Він сказав: "Покайтеся". Ісус знав, що якби Він сказав "просто віруйте", вони б не покаялись, але потрапили в обман "легковірства". Ми повинні "покаятися і вірити в Євангелію". Іншими словами, повністю займіть позицію проти самого себе без самозахисту, без виправдань, без самозбереження, козлів відпущення або раціоналізації. Просто прийміть рішення в розумі та виконайте його за допомогою волі, щоб встати на сторону проти себе самого. Потім благодать - щось, чого ми не заслуговуємо, - буде ретельно виконувати свою роботу без участі справ плоті, законництва, боротьби або докладання зусиль.

Ненависть до гріха завжди повинна вести до відмови від гріха. Справжня рішучість покинути шлях, який не подобається Богові, - це і є покаяння. Боже Слово говорить, що людина, яка продовжує відкрито не слухатись Його, наполегливо продовжуючи в тому, що їй було заборонено, - шахрай, лицемір, брехун. І не зважаючи на її особистість або темперамент, цій людині не можна довіряти, тому що вона не покаялася перед Святим Богом.

Покаяння так само необхідно, як і віра. В Євангелії від Луки 2447 Ісус наказав учням проповідувати "покаяння і прощення гріхів". Перед прощенням гріхів йде покаяння. В Євангелії від Матвія 2132 Господь Ісус сказав: "А ви бачили, та проте не покаялися й опісля, щоб повірити йому".

Книга Ісаї 5507 в оригіналі говорить: "Якщо безбожний покине дорогу свою" (зверніть увагу на умову), "тоді його Він (Господь) помилує… бо Він пробачає багато". Так, Ісус заплатив за всі наші гріхи. Так, це безмежне спокутування. Так, кожен гріх був перенесений на священне, безгрішне тіло Ісуса Христа. Але в Книзі Дій 1730 Ісус велить людям скрізь каятися.

Це вражаюче, наскільки злим може бути наше серце, так часто намагаючись виправдати наші власні відношення і дивитися крізь пальці на те ж у інших. Піднімається червоний прапорець, коли людина дає сигнал: "Не кажи мені ані слова! Я вище докорів". Гордість, яка ховається в кращих з нас, огидна. Це гордість, закрита маскою: "Я змінююся, але роблю це по-своєму".

Немає ніякого смирення в тому, що чоловік допомагає своїй дружині покрити її гріховне відношення замість того, щоб розібратися з цим. У 80 % випадків чоловіки боягузливі по відношенню до своїх дружин. І в більшості випадків дружина дозволяє те, що чоловікові сходить з рук його чоловіча гордість, тому що вона не впевнена в Бозі. Він може порушити тринадцять доктрин в одному реченні, а вона кліпне очима і скаже: "Так, любий". Вона прожила з ним всі ці роки, і вона не хоче ображати його зараз, навіть заради Бога.

Якщо я маю стати проти себе разом з Богом, то, можливо, я повинен встати з Богом і проти старої гріховної природи когось іншого. Хрест має вирішальне значення. Ісус Христос не грав в ігри на Голгофі. Його смерть була вирішальною дією. Біль, страждання, приниження і відкидання - все це було дуже серйозно. Коли Він віддав Свого Духа, це було рішучою дією Його людської волі як людини, хоча Він був Богом. Коли Ісус Христос, Досконала Людина, став гріхом, щоб заплатити за наші гріхи, Він здійснював рішучу дію, будучи Богом, втіленим в історії людства. Його воскресіння на третій день (Рим.0104) було переконливим. Коли Ісус Христос вознісся на небеса і дав учням Велике Доручення - проповідувати Євангеліє, роблячи учнів між усіма народами (як це служіння і намагається робити), - це було дуже переконливою дією з Його боку. Перенесення болю, переслідувань, брехні та обмовляння, з якими ми зустрічаємося постійно, вимагає витривалості, але коли Ісус Христос постає перед Отцем, Він встає на нашу сторону (Євр.0924), і коли ми встаємо на Його сторону проти самих себе і проти сентиментальних друзів, чиї особистості нам подобаються, тому що вони відроджують нашу молодість, ми стаємо на Божу сторону проти неправди.

Коли ми позитивно відгукуємося вірі через любов, яку Він виливає в наші серця, через коригування благодаттю, яку ми не можемо заробити або заслужити, ми починаємо бути чесними і ходити в світлі. Захоплюючись чесністю, ми прийняли рішення ходити в невинності (Пс.2601) в кожному слові, яке Бог говорить до нашого серця. Отже, ми ходимо в непорочності по вірі, не спотикаючись кожного другого дня, але ходимо в ній кожен день кожного року.

"Життя для Бога", Якому ми дамо звіт на суді, - справа дуже серйозна. Буде цікаво побачити так званих абстрактних інтелектуалів сьогоднішньої Америки на Суді Віма. Вони зневажали проповідування і відвернулися від хреста. Вони не прийняли твердого рішення йти вперед. Вони не вважали себе за сміття заради Христа (Флп.0308). У них немає бачення (Пр.2918). Вони заспокоїлися відвідуванням церкви. Буде дуже цікаво побачити, як вони постануть перед Богом, коли вони не зможуть покликати своїх друзів.

Християнство рішуче. Якщо ви приймаєте рішення по вірі встати проти всього, що суперечить Богові, і проходите повний шлях у своєму ставленні до Слова і до благодаті, любові й праведності; якщо ви приймаєте тверде рішення в своїй душі дозволити хресту Голгофи бути перенесеним всередину, то ви будете мати, як в історії 10-го розділу Книги Ісуса Навина. Пролунав бойовий клич, щоб повністю знищити ворога. Повне знищення Єрихону і повне знищення Ай. Не наполовину. Таке послання отримав Ісус Навин від Бога. Ісус Навин твердо вирішив виконати Божу волю.

Світ повинен боятися Церкви через її силу з Богом. Коли впали Єрихон і Ай, цар почув про це і злякався цих людей. Принцип наступний: коли вони чують, що у нас є сила з Богом і велика сила з людьми через Христа, плотський віруючий і неспасенна людина повинні боятися живої Церкви. Ізраїлю, коли він ходив з Богом, всі завжди боялися, тому що, вочевидь, він мав щось, з чим інші навіть не мали контакту, і вони знали це, тому що бачили результати.

Коли б хрест не давав частку віруючому, віра повинна бути застосована особисто для того, щоб засвоїти цю частину. Те, що я винесу з рішучої дії Божої любові, буде тим, до чого я застосую віру особисто та індивідуально, як грішник, спасенний по благодаті. Людина повинна підготувати себе у вірі до зустрічі неминучих атак сатани і вона робить це, наповнюючись Божим Словом щодня. Щоб підготувати себе до завтрашніх атак, вона приймає Боже Слово і ховає його в своєму серці сьогодні, будуючи свої ресурси віри.

Євангеліє від Матвія 0529 є життєво важливим для народженого згори віруючого в практиці покаяння: "Коли праве око твоє спокушає тебе, його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене". Наприклад, в попередньому вірші (Мт.0528) говориться про ментальний перелюб, у серці. "Ментальний перелюб" грецькою - "нечистість". Коли ви читаєте слово "нечистість" серед гріхів плоті в Посланні до Галатів 0519-20, ви побачите поруч з ним в Біблії слово "перелюб" або "блуд", як посилання на релігійний ритуал того часу - поклоніння тілу в спробі досягти Бога в спотвореному розумінні поклоніння. "Перелюб" - це секс поза шлюбом. Це заборонена дія. "Нечистість" відноситься до ментального перелюбу: ніколи не робити це фізично, але мати брудний розум. Я переконаний, що в більшості випадків нечистий дух зайняв місце в такій людині і перебуває в ній постійно. Я не маю на увазі одержимість демонами. Я кажу про демонізацію душі нечистим духом. Я вважаю, що ментальний перелюб - це постійні брудні думки та нечисте ментальне відношення. Такі ментальні перелюбники і розпусники можуть прожити кілька годин без нечистих думок, але їхні пута не розриваються. Вони - жертви нечистого духа.

Є, однак, рішуча перемога над нечистим духом. І хрест є цієї рішучою перемогою. Він постійно доступний для застосування по вірі кожним віруючим. Ісус чітко сказав про ментальний перелюб. Він казав: "Коли праве око твоє спокушає тебе, його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене". Ісус не сприймає пожадливість легковажно. Це не іграшка, якою ви граєтесь або відкладаєте вбік, поки не захочете знову з нею пограти. Ментальна пожадливість є одним із найбільш руйнівних засобів, якими сатана може скористатися, щоб зробити розум нездатним бути чистим перед Богом.

Конкретний вплив Євангеліє від Матвія 0529 чітко видимий через розуміння грецької мови. "Коли" - це підрядний сполучник. "Твоє" (гр. ho) - визначник, що визначає, що буде керуючої силою речення (називний відмінок). "Праве" (гр. ho dexios) - прикметник у називному відмінку, що визначає іменник "око". Ось найцікавіше. "Око" - це та частина душі, яка сприймає правду, або в даному випадку - пожадливість. "Праве" око - це частина нашого життя, яка не буде триматися правди або вказувати на неї. Це означає, що нечистість знаходиться в серці. Навіть хоча жертва ходить до церкви і була вірною довгі роки, з нечистістю ніколи не було рішуче покінчено. Вона пробирається всередину через око душі. Вона часто спить, готова прокинутись, коли це потрібно. Це іграшка, з якою можна пограти, коли нечистість не витягнута з вашого серця через умертвіння старої природи вирішальною дією Голгофи. Праве око, приймаючи правду, не буде дотримуватися її і не буде вказувати на правду, коли їй кидають виклик.

Отже, якщо праве око "спокушає" (skandalizei від дієслова skandalizo) тебе, вирви його! Дієслово "спокушає" стоїть в теперішньому часі, активному стані, дійсного способу, що означає "зловити в пастку, спокусити, перечепитися, спіткнутися." Тут око виробляє дію відступництва постійно, кожен день в якийсь час. Воно спокушує душу проти Божої правди. Але ось що цікаво: "коли твоє око спокушає тебе". "Тебе" - це займенник в знахідному відмінку, відмінку обмеження. Він є прямим додатком (предметом або особою, над якими безпосередньо відбувається дія) речення. Додаток, який спотикається, - це "тебе". Ми - прямий додаток (об’єкт), який спотикається. Це саме ми з вами спокушуємося тією річчю, що спокушає нас, що б це не було, але Господь Ісус Христос говорить: "вирви його". "Вирви" (гр. exile) означає "вирви зовсім." Це слово стоїть в часі аорист, активному стані, наказовому способі. І ось, що це означає: ми повинні постійно використовувати нашу волю, щоб розбиратися з будь-якою нечистістю в ту ж хвилину, коли вона з'явилася. Ми повинні одразу ж використовувати дані нам Богом через дизайн людини здібності, щоб нашою вільною волею прийняти позитивне рішення розібратися з нечистістю в ту ж секунду, коли вона приходить, і настільки часто, наскільки часто вона з’являється. Ось звідки ми взяли час аорист - воно прогресуюче. Наказовий спосіб означає, що це - наказ робити таким чином. З будь-чим, що стимулює его, потрібно покінчити відразу ж без всякого зволікання. З цим необхідно розібратися з ненавистю, гнівом і рішучістю. Не ходіть і не розповідайте всім, що ви проходите через щось. Наберіться сміливості та дійте. В кінцевому рахунку, ви єдиний, хто може розібратися з цим. В цьому і полягає принцип.

Простіше кажучи, нам наказано бити в корінь будь-якої нечестивої схильності, позбавляючи самих себе всього, що нас стимулюватиме. Якщо стимулює людина, забирайтеся зі шляху цієї людини негайно. Якщо це телебачення, то не повинно бути ніякого телебачення в тих місцях. Все, що б це не було, має бути розчавлене для такого роду віруючого. Якщо випивка спонукає хіть, значить покінчіть з випивкою негайно, і потім - з хіттю. Якщо певні душевні люди мають вплив на вас, не перебуваєте поруч з ними. Їх стимуляція виявляє щось погане в вас. Боже Слово рішуче. Воно дуже чітке.

Леонард Равенхілл (Leonard Ravenhill) сказав, що Божі люди мають "багато організаторів, але мало пристрасних бійців; багато гравців і платників, мало тих, хто молиться; багато співаків, мало тих, хто залишаються вірними; багато пасторів, мало борців; багато страхів, мало сліз; є форма, немає ентузіазму; багато тих, хто втручається, мало заступників; багато письменників, але мало хто воює (англійською є гарне римування слів). Бачення без завдання утворює мрійника; завдання без бачення – тяжка, нудна робота. Але бачення з завданням створює місіонера. Пам'ятайте, що немає ентузіазму в церквах, що гинуть. Жодна людина не живе понад свого власного бачення. Той, хто стоїть на колінах перед Богом, вистоїть в будь-якій ситуації. Бог просить людей робити не те, що вони можуть, але те, чого вони не можуть. Люди, які ведуть інших до молитви, ввійдуть до найбільшого відродження". ("Чому відродження затримується", Bethany Fellowship, Inc., 1959, с.23).

Зараз час для Божих людей вирости, перестати грати в ігри самозбереження та створювати іграшки з плоті, а почати приймати Боже Слово серйозно, пам'ятаючи, що Божа любов безумовна по відношенню до нас. Його любов, яка ніколи не покидає нас, є безумовною для нас, і коли Святий Дух виражає це, Його всепробачаюча любов є безумовною через нас. Пам'ятаймо, що ніщо з того, що ми можемо отримати, - не є заслуженим чи заробленим, але ми маємо все це завдяки благодаті, і що повне забезпечення для рішучої перемоги нам дано безкоштовно (Рим.0517), так щоб ми могли царювати з Христом. Тому Бог хоче, щоб Його люди розуміли, що жоден чоловік не є більшим за його молитовне життя, жодна жінка не є більшою за її молитовне життя, і жоден чоловік або жінка не є більшими за їх прийняття доктрин. Жоден підліток не є більшим за його здатність бути наповненим Духом - жоден. Якщо Божі люди не зруйнують повністю Адама в покаянні, тоді Адам повністю зруйнує Божих людей.

Знайшли друкарську помилку? Виберіть її та натисніть Ctrl + Enter.