Духовна динаміка. Карл Генрі Стівенс

Людське життя, дане нам – дивовижний дар. Бог створив нас. У творіння є Творець. Він дав нам серце, яке пов’язане із рівнем енергії, ініціативами та мотивами, структурою думки, появою ідей, постійністю зростання і його відсутністю. Серце пов’язане з відтворенням результатів. Які думки людини, така вона (Пр.2307), бо з серця походить життя (Пр.0423).

Якби ви мені сказали, що проблеми в шлюбі є джерелом життя, то це неправда. Якби ви сказали, що у вас проблеми в бізнесі, то я подивився б вам в очі і сказав, що це не джерело життя. Ви скажете: "Але це моє життя!". Ні! Це не суть вашого життя. З серця походять джерела вашого життя: те, що ви робите у вашому людському відгуку на те, що відбувається в вашому житті, саме те як ви відгукуєтесь, це і є джерелом життя.

У Нікі Руні було 8 дружин. Він змагався з Елізабет Тейлор за кількістю шлюбів. І ось його дев’ята дружина – найкраща дружина. Вони думали, що шлюб і сім’я – джерело життя. Люди, у яких багато грошей, думають, що гроші – це джерело життя. Ми не говоримо, що не повинно бути грошей, чи успіху. Ми молимось, щоб у вас були і гроші, і успіх. Але ми стверджуємо, що з серця походять джерела життя.

Коли людина знаходиться в Божій волі, і ви часто можете це побачити по людині, то Божа воля в тому, щоб ніхто не загинув, щоб люди приймали спасіння (2Пт.0309). Божа воля – постійне освячення людей, щоб ми зростали в пізнанні благодаті, щоб у нас був духовний зріст. Божа воля в тому, щоб ми були сповнені Святим Духом, щоб ми були ведені Божим Словом, щоб ми вибрали очищення і окроплення, і продовжували бути в Його милості. Все це – Божа воля.

Але ось великий принцип Божої волі, який люди пропускають. Допустимо, що у вас щось відбувається, і ви робите це джерелом життя. Ви не довіряєте Господу всім своїм серцем. Все йде неправильно, ви починаєте пити, і суть не в тому, що ви п’єте, але в тому, що ви не зробили Господа джерелом свого життя, що ви не довіряли Йому всім своїм серцем. Коли ми покладаємось на своє власне розуміння, то знаходимось поза волею Бога, і тоді все що відбувається не є суттю. Суть же в тому, що в якийсь момент часу ми припинили довіряти Господу всім серцем.

Чи всі ви можете назвати день і час, коли ви прийняли спасіння, час вашого духовного народження? Чи можете ви гарантувати, що знаєте час і день, коли ви віддали своє життя пануванню Ісуса Христа, коли ви померли для себе, коли ви були поховані? Чи знаєте ви час, коли ви склали обітницю, коли ви присвятили своє життя Ісусу Христу? Чи знаєте ви час, коли ви з усією серйозністю присвятили своє життя Божому Царству? У мене це все записане, я знаю все це точно. Я спілкувався з Богом сьогодні вранці, плакав у підвалі свого будинку, я і Бог, через ті обітниці, які склав. Зазвичай християнин не може сказати, коли він присвятив своє життя Ісусу Христу, і тому такий християнин знаходиться поза Божою волею.

Ви можете сказати: але це зовсім не стосується нашої справи. Ні, шукайте найперше Царства небесного, і все інше додасться вам. Що ж Бог додасть? Своє задоволення і ваш успіх в бізнесі. Це не те, чого ви намагаєтесь досягнути, але те, що Бог з радістю додає. Якщо ми найперше шукаємо Божого Царства і праведності Його, то Його Слово обіцяє нам, що Він додасть і все інше.

Вчора ввечері я прочитав Божу обітницю і сказав: "Боже, це так дорогоцінно!". І Бог сказав: "Це дорогоцінніше, ніж золото, ніж срібло, ніж все те, що може дати ця земля. В Моїх очах, в Моєму серці обітниці, які Я дав тобі – це найдорогоцінніше з того, що Я дав тобі, і що існує сьогодні на землі для тебе! Недослідимі багатства благодаті, милість і любов". Коли це діє в нашій душі, то це саме дорогоцінне, що може мати людина. Ви втратите все, але ви не зможете втратити своїх взаємин в своєму серці з Ісусом Христом! Я вирішив, що незалежно від того, що станеться в моєму житті, я буду оберігати своє серце у взаєминах з Богом. Я буду падати, я буду відновлюватись, але я буду оберігати своє серце, тримати його ніжним, чуттєвим, мудрим, тому що з мого серця походять джерела життя.

Іноді на ділових нарадах ви вивчаєте людську динаміку. Бог не бажає вчити вас людської динаміки. Він не зацікавлений в цьому! Бог зацікавлений в духовній динаміці. Що представляє духовну динаміку? Моє серце, якщо воно в правильних взаєминах з Богом, думка з небес, яка є правдою. Серія думок, які є абсолютно вічними, у яких є абсолютна вічна цінність, і яка ніколи не може загинути; моє спілкування з Христом у часі; мої взаємини зі Святим Духом, мить за миттю. Очищене сумління, яке виробляє потоки життя. Окроплена свідомість, що виробляє океани Божественного мислення в моїй підсвідомості. Це мої внутрішні скарби, це те, що оберігає мене від зовнішнього тиску, від того, щоб зовнішній тиск не зранив мою душу.

"У всьому нас тиснуть, та не потиснені ми; ми в важких обставинах, але не впадаємо в розпач." (2Кор.0408)

Тиснуть, та не потиснені ми. Ми знаходимось в дуже серйозній ситуації. Людина під тиском не бачить виходу. В цьому немає нічого неправильного. Кожного тиснуть. Я виходжу за кафедру, і можу бути спантеличеним, і не бачити виходу з цієї ситуації, в якій я опинився, але я ані розчарований, ані повалений. Павло говорить: "Я не бачу виходу, але я знаю, що вихід є". Завдяки тому, що Бог знаходиться в вашому серці, і Він править всередині вас, ви можете бути впевнені в тому, що вихід є.

Один чоловік сказав мені: "Я думаю, що, якщо те, що ви говорите, є правдою стосовно моєї роботи, то мені потрібно здатись і кинути її". Я відповів йому, що якщо він кине її, то у нього не буде іншої альтернативи. Я вирішив в своєму серці, що я ніколи не здамся. Це не значить, що я ніколи не зміню ситуацію, але я не буду здаватись, тому що, коли людина здається, то у неї немає альтернативи. Якщо я не можу бачити вихід, я знаю, що є вихід, і це моє визначення. Я відгукуюсь на це через висновок: "Бог добрий, благодатний, у Нього є вихід для мене, забезпечення для мене, і я дізнаюсь, яке". Такий мій перший відгук на руйнівну ситуацію: Бог добрий, благодатний, і Бог дасть мені шлях, який я можливо зараз не бачу.

Дитина бунтує проти своїх батьків, і перше, що вона робить - робить вибір бунтувати чи не бунтувати, другий вибір – послухатись. Один підліток сказав мені: "Часто я не можу погодитись зі стандартами батьків, але вони старші за мене, вони досвідченіші, і тому я буду слухняним". "Чи будеш ти намагатись зрозуміти це все?". "Ні, тому, що коли мені буде стільки ж років, скільки моєму батьку, я буду згоден". Я побачив чудовий принцип: немає нічого невірного в тому, щоб не розуміти Бога. Буде час в нашому житті, коли ми не будемо розуміти Бога, і ви можете сказати Йому: "Господь, я не розумію Тебе". Це не гріховна заява. Гріховним є: "Я не довіряю Тобі". Отже, я довіряю Тобі, але я не розумію Тебе.

Всі дивляться на життя з різних точок зору. Я вчусь дивитись на життя з точки зору іншої людини. Точка зору батьків відрізняється від поглядів їх дітей. Батьки бачили, як люди падають, підводять, як розбиваються серця. Тому у мами зовсім інша точка зору, з якою дитина не погоджується. Тому найкраще у стосунках з небесним Отцем – послухатись, підкоритись і не бунтувати проти Нього. Коли не бачимо вихід, ми можемо довіряти, що вихід буде. Ми довіряємо динаміці життя Ісуса Христа і тому, що Він відкриє шлях.

Часто я радію самим простим речам в Божому Слові. Кожного дня я оновлююсь і незалежно від того, що моя дружина хвора, і знаходиться вже чотири дні у ліжку, можливо, в моїй сім’ї не все добре, але я встаю щодня і мій розум сфокусований на Ісусі Христі, і я переконуюсь, що перед тим, як я почну діяти в розкладі дня, моє серце знаходиться в правильних взаєминах з Богом, тому що з серця походять джерела життя. І тоді, незалежно від того що відбувається, може я не буду розуміти Бога, але я буду довіряти Йому. Він дивиться на все зі Своєї перспективи.

Багато років тому, я сказав: "Господи, я не розумію Тебе". Він відповів: "Як ти думаєш, хіба Моє всезнання не набагато більше, ніж твоє обмежене знання? Краще довіритись Моєму всезнанню!". Ми повинні дивитись на все з Божої точки зору. Ми догоджаємо Богові тим, що ми довіряємо Йому в наших рішеннях віри.

Що означає "духовна динаміка"? Одна людина на євангелізації сказала нам, що вона дуже шкодує, що протягом 15 років, які вона була в нашій церкві, не пізнала серце пастора. Він був зі мною, але ніколи не бачив мого серця. Тисячі людей не знають сердець один одного. Я кажу: "Можливо, він це і зробив, але я знаю його серце і люблю його серце", і людина одразу замовкає. Ми бачимо прояв характеру, але, якщо ви знаєте серця, то ви дивитесь на все з іншої точки зору. Духовна динаміка починається з серця. В серці знаходиться Божа любов, в серці знаходиться багатство благодаті.

"Дай мені, сину мій, своє серце, і очі твої хай кохають дороги мої." (Пр.2326)

В моїй старій Біблії та бібліотеці є запис, коли я віддав своє серце Богові, вже будучи пастором. Раніше я не розумів цього. Я мав це на увазі, я хотів це зробити, але одного разу, в суботу вранці, у вересні, багато років тому, я вирішив, що в цю мить я віддаю своє серце Богові. Це був час освячення. З тих пір моє життя дивовижно змінилося. І коли щось відбувається в моєму житті, я пам’ятаю, що я не належу собі, що я офіційно присвятив себе Богові. Я не просто спасенний, але я вирішив, що буду служити і любити Господа Ісуса Христа. Духовна динаміка означає, що дух використовує силу Святого Духа дунаміс – здатність Божої енергії - для створення полів віри в моєму житті. Це спонукає моє серце відчувати енергію Божої присутності, силу Божої благодаті. Коли це діє всередині мого серця, то сатана не може увійти. Суть не в шлюбі, не в неслухняних дітях, не в моєму місцезнаходженні, не в успішності мого бізнесу, це не визначає мій успіх. Мій успіх визначений серцем, і моє серце визначає джерела мого життя.

Хтось сказав: "Якби я міг віддати Богу всі мої гроші, то це нічого не додало б до Його добробуту, але як Він хоче моє серце! Якби я був найкращим співаком в світі, це не додало б Йому радості, але як Він хоче моє серце! Якби я зміг зачитати найкращу проповідь, то це не принесло б Богу ніякої користі, якби я не віддав Йому все своє серце! Якби я був найкращим здовувачем душ, то це не благословило б Бога, якби моє серце не було віддане Йому! Дай Мені, сину Мій, своє серце.

В нашій повсякденній діяльності дуже легко бути зайнятим різними деталями життя і виробляти людську динаміку, намагатись просунути процес навчання, щоб досягти успіху, але найефективніші люди на всій землі ті, що, звісно ж, енергійні, дисципліновані, працюють старанно, це ті, які мають любов, благодать, Божу силу, що контролює їхні серця. Вони мудрі мудрістю згори. Вони знають як робити щось таємно. Вони знають, як сприймати речі глибоко. Вони знають, як очікувати від Бога без занепокоєння. У них є план з цілями відкуплення. Ці люди ніколи не здаються. Вони знають, що є забезпечення для кожної проблеми. Вони знають, що Божі думки не їх думки, і тому вони знають, як приймати думки від Бога. Якщо Божі думки не є нашими думками, то чому б нам не налаштуватись на Бога, і не мати Божих думок. Ви можете бігти сюди, бігти туди, відвідувати психолога, але у вас не буде спокою, до тих пір, поки ваше серце не буде в правильних взаєминах з Богом. Ви ніколи не будете успішними в Божих очах, поки ваше серце не буде правильним. Так багато людей сіють в порох, і пожинають порох. Сіють на вітер, і пожинають порох, тому що їхнє серце поділене. Їх серце не було правильно культивоване. В їх серці не було правильного насіння з самого початку.

Це найважливіший день у вашому житті. Це найбільш урочистий час в вашому житті, коли ви слухаєте, що я говорю про ваше серце. Бо які задуми в серці людини, така вона і є. Із серця походять джерела життя. Бережіть своє серце. Це означає, що ви оберігаєте те, що ви приймаєте, оберігаєте свої перспективи, те, що ви думаєте, ваші плани, свою систему цінностей, і ви впевнені, що ваші цінності правильні. Є місіонери, які не приїжджають сюди, живуть закордоном, і не приїжджають сюди, тому що їх серце не праве.

Духовна динаміка означає, що ваше сумління і свідомість були очищені, омиті. Ваш розум був оновлений. У вашої душі є різні частини, і вони наповнені рясним Божим життям. Це рясна Божа благодать, рясне Боже життя, як потоки живої води, що проникла в кожну частину вашого життя у всій чистоті і у всій благодаті, і контролює ваше серце. Ви можете зустрітись із чим завгодно в вашому житті, тому що внутрішній тиск ніколи не є джерелом вашого життя. Із вас виходять Божі обітниці, і вони захищають вас від того, щоб тиск не потрапляв всередину.

Якщо ви хочете прийняти Ісуса Христа в своє серце, якщо ви ніколи цього не робили, то скажіть: "Господь Ісус, пробач мені, очисти мене, увійди в моє життя, живи в моєму серці, я хочу бути спасенним, хочу піти на небеса після смерті, тому що Твоє спасіння по благодаті через віру. Не від моїх добрих діл, а Дар Божий, через прийняття Ісуса Христа по благодаті через віру. Амінь".

Знайшли друкарську помилку? Виберіть її та натисніть Ctrl + Enter.