Характер пробачення. Карл Генрі Стівенс

Пробачення і його зміст протилежні всьому тому, що являє собою стара гріховна природа людини. Ця природа, успадкована кожною людиною з часів падіння Адама, зайнята задоволенням власного "я", в той час як пробачення вимагає відкинення егоїстичних мотивів. Пробачення не помічає образу і забуває її.

Зміст

  1. Характер пробачення
  2. Створені для Його слави
  3. Навіть Бог не рахує, скільки разів людина згрішила перед Ним
  4. Пробачення
  5. Висновок

Люди, які відповідно до Псалма 5007 зачаті в беззаконні, безумовно не можуть зробити подібне. Справжнє пробачення – це плід Святого Духа, виражений в серці, яке охоче чує і приймає Божу правду з Біблії.

Досліджуючи Біблійне визначення пробачення, дане Ісусом в Євангелії від Луки 0627-38, ця книга пояснить, наскільки вагомим внеском є пробачення для здобуття благословіння і миру в житті віруючого.

Характер пробачення

"А вам, хто слухає, Я кажу: Любіть своїх ворогів, добро робіть тим, хто ненавидить вас. Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, хто кривду вам чинить. Хто вдарить тебе по щоці, підстав йому й другу, а хто хоче плаща твого взяти, не забороняй і сорочки." (Лк.0627-29)

"Творіння світу, Його невидима природа і атрибути, які є Його вічної владою і Божеством, були ясно видимі через те, що було створено, - справу рук Його" (Рим.0120, розширений переклад).

Кожен віруючий - це плід особливої праці Божих рук. Бог бажає, щоб Його діти прославляли Його, виявляючи Його милість і пробачення тим, хто їх не заслуговує. Христос показав досконалий приклад того, як висловлювати Божу природу. Писання ясно підтверджує той факт, що Ісус повністю був людиною. Він їв в Євангелії від Марка 0216, він спав в Євангелії від Марка 0438. Кілька уривків говорять про те, що Його бачили і чули. Послання до Євреїв 0415 говорить, що Він був випробуваний "в усьому, подібно до нас, окрім гріха". Ісус не діяв, виходячи з природної особистості. Його судження і реакції завжди були Божественними. Чому? Це відбувалося не через те, що Він був Богом, адже зійшовши на землю, Він відклав Свої права; але Його здатність прославляти Бога походила від постійного спілкування з Небесним Отцем.

"Ісуса, що був із Назарету, як помазав Його Святим Духом і силою Бог. І ходив Він, добро чинячи й усіх уздоровлюючи, кого поневолив диявол, бо Бог був із Ним." (Дії1038)

Багато християн бажають прославляти Христа, але вони намагаються робити це в своїй особистості, вкоріненій в старій гріховної природі. Ця боротьба породжує розлад, гнів, образу і страх, що, врешті-решт, призводить до задушливого почуття невпевненості.

Віруючим, захопленим такою битвою, необхідно зрозуміти і засвоїти правду, виражену Апостолом Павлом в Посланні до Галатів:

"Я розп'ятий з Христом. І живу вже не я, а Христос проживає в мені. А що я живу в тілі тепер, живу вірою в Божого Сина, що мене полюбив, і видав за мене Самого Себе." (Гал.0219-20)

Згідно з поясненням Павла в Першому посланні до Коринтян 1531, християнин повинен "щодень умирати". Він приймає добровільне рішення – пережити своє співрозп'яття з Христом. Тобто він вважає, що всі права і бажання його старої гріховної природи були розп'яті у Христі, Який помер "один раз" (Євр.1010). Тепер віруючий може любити своїх ворогів, як це робив Ісус, навіть коли Його прибили до хреста.

"Ісус же промовив: Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони." (Лк.2334)

В Євангелії від Марка 1532 сказано: "Навіть ті, що разом із Ним були розп'яті, насміхалися з Нього". Незважаючи на це, в момент найбільшої агонії, болю і відкидання, Христос благословив злодія, який розкаявся, хоча раніше проклинав Його.

"І сказав до Ісуса: Спогадай мене, Господи, коли прийдеш у Царство Своє! І промовив до нього Ісус: Поправді кажу тобі: ти будеш зо Мною сьогодні в раю!" (Лк.2342-43)

Цей чоловік вдарив Ісуса словами, а Христос у відповідь підставив "іншу щоку". Іншими словами, Він відвернувся від спогадів про нанесену злодієм образу і явив милість. Він пробачив йому і дав йому місце в раю. Чому Ісус пробачив цього злодія і всіх тих, хто паплюжив і насміхався над Ним? Тому що Він думав про їхні потреби, а не про Свою людську природу. Він дивився понад помилки плоті і був засмучений їх духовним банкрутством. Він пробачив їм через те, що вони потребували пробачення.

Думки Степана настільки були зайняті Христом, що він просив Бога пробачити тих, хто закидав його камінням:

"І побивали камінням Степана, що молився й казав: Господи Ісусе, прийми духа мого! Упавши ж навколішки, скрикнув голосом гучним: Не залічи їм, о Господи, цього гріха! І, промовивши це, він спочив." (Дії0759-60)

Христос дав Степану здатність побачити потребу в житті людей, що оточували його. Він не проклинав своїх убивць; навпаки, він молився за них. Кожен віруючий може проявляти Божу милість у всіх ситуаціях, якщо він усвідомлює правду:

"Бо Христова любов спонукує нас, що думають так, що коли вмер Один за всіх, то всі померли. А вмер Він за всіх, щоб ті, хто живе, не жили вже для себе самих, а для Того, Хто за них був умер і воскрес." (2Кор.0514-15)

Якщо людина кожен день усвідомлює своє співрозп'яття з Христом, то вона "нікого не знає за тілом", як сказано у Другому посланні до Коринтян 0516. ЇЇ взаємини з людьми не ґрунтуються на людській точці зору, але через Слово вона здобуває Божественну оцінку для всього. Тому вона пробачає, як і Христос пробачив їй (Кол.0313).

Створені для Його слави

"І кожного, хто тільки зветься Іменням Моїм, і кого Я на славу Свою був створив, кого вформував та кого Я вчинив." (Іс.4307)

"Достойний Ти, Господи й Боже наш, прийняти славу, і честь, і силу, бо все Ти створив, і з волі Твоєї існує та створене все!" (Об.0411)

Перші два розділи книги Буття дивовижно розповідають нам про творіння. Сонце, земля, води, тварини і, нарешті, людина були створені рукою Господа. Бог створив все лише з однією метою: прославити Себе, щоб люди пізнали Його вічний характер благодаті. Кожен християнин покликаний відображати Божу благодать. Один із способів вираження Його благодаті - це Божественне пробачення, яке завжди прославляє Бога.

"А коли любите тих, хто любить вас, яка вам за те ласка? Люблять бо й грішники тих, хто їх любить. І коли добре чините тим, хто добро чинить вам, яка вам за те ласка? Бо те саме і грішники роблять. А коли позичаєте тим, що й від них сподіваєтесь взяти, яка вам за те ласка? Позичають бо й грішники грішникам, щоб одержати стільки ж. Тож любіть своїх ворогів, робіть добро, позичайте, не ждучи нічого назад, і ваша за це нагорода великою буде, і синами Всевишнього станете ви, добрий бо Він до невдячних і злих." (Лк.0632-35)

Дуже нескладно любити того, хто любить тебе у відповідь. Але для справжньої любові потрібна сила Святого Духа. Справжня любов дає християнину можливість не звертати уваги на відмінності і помилки. Віруючий не веде список завданих йому образ.

В Євангелії від Матвія 1821 Петро запитав Ісуса: "Скільки разів брат мій може згрішити проти мене, а я маю прощати йому? Чи до семи раз?". У наступному вірші Христос відповідає: "Не кажу тобі до семи раз, але аж до семидесяти раз по семи".

Фраза "сімдесят раз по сім" переведена з грецьких слів heb-domekontakis hepta. У давнину це був стійкий вираз для передачі перебільшення. Так говорилося про кількість, яка занадто велика, щоб порахувати. Використовуючи цей вираз, Ісус по суті говорив Петру, що він повинен пробачати людині до тих пір, поки не залишиться нічого, що можна було б пробачити. Буття 0612б пояснює: "Кожне бо тіло зіпсуло дорогу свою на землі". Тому люди завжди потребуватимуть пробачення, поки вони не будуть перемінені в прославлені тіла подібно до Христа (1Ів.0302). Простіше кажучи, всім віруючим велено пробачати кожну образу.

Навіть Бог не рахує, скільки разів людина згрішила перед Ним

"Якщо, Господи, будеш зважати на беззаконня, хто встоїть, Владико? Бо в Тебе пробачення (саме те, що потрібно людині), щоб боятись Тебе." (Пс.13003-04, розширений переклад)

У книзі Ісаї 4325 сказано, що Бог стирає наші провини "ради Себе". Його пробачення не тільки звільняє людей від заплати за гріх, але також приносить шанування і благоговіння перед Самим Богом. Він робить це, "щоб у наступних віках показати безмірне багатство благодаті Своєї в добрості до нас у Христі Ісусі" (Еф.0207). Дії Господа були б повністю виправданими, якби Він вирішив виключити людей зі Свого Царства.

"Як написано: Нема праведного ані одного." (Рим.0310)

Та все ж таки Бог обрав послати Свого Сина, щоб заплатити за кожен гріх, який коли-небудь був або буде здійснений. Саме тому в "наступних віках" вічності віруючі та ангели будуть звеличувати глибини Божої милості.

Пробачення

"Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний! Також не судіть, щоб не суджено й вас; і не осуджуйте, щоб і вас не осуджено; прощайте, то простять і вам. Давайте і дадуть вам; мірою доброю, натоптаною, струснутою й переповненою вам у подолок дадуть. Бо якою ви мірою міряєте, такою відміряють вам." (Лк.0636-38)

По-перше, слід зрозуміти, що коли людина увірувала в те, що Христос - її особистий Спаситель і була народжена згори (Ів.0303), вона стає дитиною Бога. Це положення гарантовано їй навіки.

"І Я життя вічне даю їм, і вони не загинуть повік, і ніхто їх не вихопить із Моєї руки." (Ів.1028)

І разом з тим Господь має намір змінити кожного віруючого на образ Христа (Рим.0829). Бог робить це, дозволяючи віруючому пережити різні випробування і ситуації. Послання до Галатів 0607 робить висновок: "Бо що тільки людина посіє, те саме й пожне". По суті це означає, що людина є продуктом своїх рішень.

Віруючий, який вирішує сіяти пробачення і милість по відношенню до інших, пожне те ж саме для себе самого. Його життєвому досвіду будуть притаманні радість і впевненість. Він пробачає, і Бог дає йому мир, який перевершує розуміння (Флп.0407). Бог хоче, щоб Його діти були відомі своїм вмінням пробачати. Книга Приповістей дає обітницю:

"Людина ласкава душі своїй чинить добро, а жорстока замучує тіло своє." (Пр.1117)

Віруючі, які не враховують ціну, заплачену Христом за їхні гріхи, і не виявляють благодать по відношенню до інших, часто поглинуті проблемами і гіркотою.

Віруючим сьогодні необхідно відображати Христа, як Він виявлений в Писанні. Деякі висловлюють свою любов умовно, тобто тільки тим, хто буде любити у відповідь. Але Ісус любив і пробачав тих, хто ненавидив і зневажав Його. Тому Він сидить праворуч Отця. Він звеличений, Його ім'я - вище всіх імен (Флп.0209). Християни повинні усвідомлювати, що "милосердя ставиться вище за суд" (Як.0213). Іншими словами, як же радісно пробачати, в той час як "докази" і емоції вимагають суду. Пробачення є остаточним проголошенням присутності Святого Духа в серці християнина.

"А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість: Закону нема на таких!" (Гал.0522-23)

Висновок

"Милість та правда нехай не залишать тебе, прив'яжи їх до шиї своєї, напиши їх на таблиці серця свого." (Пр.0303)

Сучасне християнство містить в собі багато норм і стандартів. В цілому переконання, пов'язані з цими стандартами, дуже необхідні, і вони дисциплінують життя людей. Але, тим не менше, світ відчайдушно потребує того, щоб побачити проголошення любові Христа. Багато людей усвідомлюють свої помилки. Є віруючі, які більше не вважають себе здатними ефективно служити Богові. Хто явить їм любов і доброту? Хто буде довготерпіти і пробачати їх? Це зробить християнин, який жертвує своїми природними правами і привілеями для того, щоб дозволити Святому Духу вилити Божу любов в своє серце (Рим.0505).

Божа любов не судить, але також не йде на компроміс. Вона каже правду в лагідності, з духом співчуття. Людина, яка має подібну любов, не засуджує і не виконує вирок над винними, бо вона пам'ятає, що "нема праведного ані одного" (Рим.0310). В той момент, коли з нею негарно обійшлися, вона здатна "анулювати рахунок" через силу Святого Духа і Слова. Вона пробачає, і це означає, що вона повністю забуває проступок.

Багато віруючих бажають бути зрілими і досконалими, як говориться в посланні до Якова 0104. Але деякі не досягнуть свого повного духовного потенціалу через те, що вони відмовляються виявляти щиру любов в пробаченні. Послання до Колосян 0314 говорить, що любов - це союз зрілості:

"А над усім тим зодягніться в любов, що вона союз досконалости." (Кол.0314)

Якби Церква могла навчитися виявляти справжнє милосердя в пробаченні, то набагато більше людей прийшли б до Христа. Тоді любов Христова осяє серця і змусить людей спитати: "Що ж ми маємо робити?" (Дії0237). Нехай молитва кожного віруючого буде такою: "Отець, через Твій Святий Дух і Твоє Слово дозволь мені любити не тільки тих, хто любить мене. Я пробачаю тих, хто не згоден зі мною. Я пробачаю тих, хто зробив мені боляче. Всім моїм серцем, Господи, дай мені здатність любити і пробачати їх, щоб вони тягнулись до Тебе".

Знайшли друкарську помилку? Виберіть її та натисніть Ctrl + Enter.