Це можливо! Карл Генрі Стівенс

Бог дозволяє Своїм людям пережити безліч різних ситуацій, щоб вони стали "подібні до образу Сина Його" (Рим.0829). Не важливо, з чим стикається віруючий. Він завжди може знайти підтримку в Божому Слові і побачити, що хтось пережив подібне раніше. У цій книзі розглянуті деякі з найбільш видатних Біблійних прикладів віри. Перемоги цих Божих людей переконають будь-якого віруючого в тому, що з Богом немає нічого неможливого!

Зміст

  1. Ной
  2. Мойсей
  3. Ілля
  4. Неємія
  5. Давид і Петро: відновлені милістю
  6. Ісус Навин та Калев
  7. Багатство Божого забезпечення
  8. Висновок

"Бо для Бога нема неможливої жадної речі!" (Лк.0137)

Кожному, хто вів машину в снігову бурю, знайоме почуття тривоги, яке охоплює будь-кого при наближенні до слизького підйому або важкої ділянки дороги. В голову приходить думка: "А чи можливо це?". І ти одразу помічаєш свіжі сліди коліс: хтось уже проїхав перед тобою. Шлях християнина часом також проходить крізь бурю.

"Усе це трапилось з ними, як приклади, а написане нам на науку, бо за нашого часу кінець віку прийшов. Тому то, хто думає, ніби стоїть він, нехай стережеться, щоб не впасти! Досягла вас спроба не інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її." (1Кор.1011-13)

Ной

Ной жив у настільки зіпсованій та аморальній цивілізації, що це спонукало Бога дати таке визначення людині: "ввесь нахил думки серця її тільки зло повсякденно" (Бут.0605). "Зло" (івр. ra) має значення "поганий, нікуди не годний; негожий". Бог засмутився у серці Своїм через той шлях, який обрало собі людство, і вирішив покласти "кінець кожному тілу" (Бут.0606,13).

"І промовив Господь: Зітру Я людину, яку Я створив, з поверхні землі, від людини аж до скотини, аж до плазунів, і аж до птаства небесного. Бо жалкую, що їх Я вчинив." (Бут.0607)

Посеред всього цього розбещення, однак, перебував один Божий чоловік - Ной. Він знайшов милість у Господніх очах (Бут.0608). Бог заповів Ною побудувати ковчег. Це було грандіозне спорудження, для завершення якого потрібно було багато років. Бог дав Ною обітницю. Йому необхідно було підготуватися до потопу, що наближався. Нарешті, у віці шестисот років, Ной і його родина разом з "самцями і самицями з кожного тіла" увійшли в ковчег і "замкнув Господь за ним ковчега" (Бут.0716). Як Ной зробив це? На землі не було нікого схожого на Ноя. Решта населення, мабуть, зневажала його свідчення. Але в Бутті 0609 сказано: "Ной з Богом ходив". Він знав характер Господа і те, що з Його силою і благодаттю все можливо.

Мойсей

Мойсей і народ Ізраїльський зіткнулися з проблемою. Перед ними - Червоне море, позаду - армія фараона з безліччю колісниць і коней. В якусь мить здавалося, що прийшов кінець, і деякі Ізраїльтяни дорікали: "ти забрав нас умирати в пустині?" (Вих.1411). За багато років блукання в пустелі Мойсей навчився довіряти Богу. Господь дотримав Свою обітницю звільнити ізраїльтян з кайданів Єгипту. Залишив би Господь Своїх людей переможеними в Єгипті? Мойсей знав, що ні. І ось, незважаючи на несміливі скарги і схвильоване ремствування, Мойсей сказав: "Не бійтеся! Стійте, і побачите спасіння Господа, що вчинить вам сьогодні" (Вих.1413). За Божим наполяганням він підняв свій жезл і простяг свою руку над морем. Води розділилися, а Ізраїльтяни перейшли на інший берег по сухій землі. Потім Господь замкнув води, і вся армія фараона потонула (Вих.1421-28).

"І побачив Ізраїль сильну руку, яку виявив Господь у Єгипті, і став боятися той народ Господа! І ввірував він у Господа, та в Мойсея, раба Його." (Вих.1431)

Мойсей вірив Богу, і народ Ізраїльський побачив, що все можливо!

Ілля

У 18-му розділі Першої книги Царів цар Ахав виступив проти пророка Іллі: "Чи це ти, що непокоїш Ізраїля?" (Вірш 17б). "А той відказав: Не я внещасливив Ізраїля, а тільки ти та дім твого батька через ваше недотримання Господніх заповідей, та й ти пішов за Ваалами" (1Цар.1818). Ілля кинув виклик восьмисот п'ятдесяти пророкам, які вклонялися Ваалу та іншим богам, прийти на гору Кармел, щоб вони постали перед Божественною правдою:

"І ви покличете ім'я бога вашого, а я покличу Ім'я Господа. І станеться, той Бог, що відповість огнем, Він Бог." (1Цар.1824)

Кожна сторона взяла бичка і приготувала його до цілопалення. На перший погляд здавалося, що все йде проти Іллі. Але, не дивлячись на те, що пророки цілий день кричали до своїх богів і навіть кололи себе ножами, вони так і не змогли домогтися відповіді від свого неіснуючого бога. Ілля приготував жертівник з дванадцяти каменів та дров і зарізав бичка. Потім зробив навколо жертівника рів і звелів вилити на жертву дванадцять відер води, поки рів наповнився. Коли підготовка була завершена, Ілля звернувся до Бога:

"Вислухай мене, Господи, вислухай мене, і нехай пізнає цей народ, що Ти Господь, Бог, і Ти обернеш їхнє серце назад! І спав Господній огонь, та й пожер цілопалення, і дрова, і каміння, і порох, і вилизав воду, що в рові... І побачили це всі люди, та й попадали на обличчя свої й говорили: Господь, Він Бог, Господь, Він Бог!" (1Цар.1837-39)

Для всього життя Іллі були властиві такі випробування віри. У Першій книзі Царів 1702-06 круки приносили йому їжу вранці та ввечері. У Сарепті він своїми молитвами повернув до життя сина вдови, яка нагодувала пророка останньої жменею борошна і залишком олії. Пізніше, в Першій книзі Царів, першому розділі, цар Самарії Охозія послав сто п'ятдесят солдатів переслідувати Іллю. І знову Бог пролив вогонь з неба і вбив сто з них. Ілля, який пережив такі випробування, звичайно ж, міг засвідчити, що з Богом немає нічого неможливого.

Неємія

Стіни Єрусалима лежали в руїнах. Міські ворота згоріли в пожежі. Ці події завдавали Неємії біль і печаль. Він отримав дозвіл від царя Артаксеркса піти в Єрусалим і відновити місто, незважаючи на триваючий там опір і різні проблеми в середовищі євреїв.

"І збудували ми того мура, і був пов'язаний увесь той мур аж до половини його. А серце народу було, щоб далі робити!" (Неємія 0338)

У Неємії та у народу на серці було бажання "щоб далі робити". Стіна не виросла якось надприродньо. Бог, звичайно ж, міг зробити саме так, але на цей раз Він використовував Своїх людей в Його роботі. І це були ті віруючі, які сказали в своїх серцях: "Це можливо!".

Давид і Петро: відновлені милістю

Життя деяких християн піддавалося тяжким випробуванням і падінням. Ці люди вже були впевнені, що їхнє життя не може бути відновлене. Можливо, вони відступили і були переповнені почуттям провини. Страх, заплутаність, невпевненість закували їх у кайдани, а минулі падіння паралізували їх. Але ж таким, як вони, потрібно лише повернутися до Господа і Його Слову.

Наприклад, цар Давид. Він зробив жахливий гріх перелюбу з Вірсавією. Потім він додає до свого злочину і посилає чоловіка Версавії - Урію – на передову бою, де його вбивають. Але Давид розпізнав своє беззаконня і покаявся, молячи в Псалмі 5003: "Помилуй мене, Боже, з великої милости Твоєї, і з великого милосердя Свого загладь беззаконня мої!". Господь відновив Давида і не згадав гріха його, що доводиться в Його настановленнях Соломону в Першій книзі Царів:

"А ти, якщо будеш ходити перед лицем Моїм, як ходив був батько твій Давид, у чистості серця та в правоті, щоб зробити все, що наказав Я тобі, якщо будеш дотримуватися уставів Моїх та постанов Моїх, то трона царства твого над Ізраїлем Я поставлю навіки, як Я говорив був батькові твоєму Давидові, кажучи: Не буде переводу нікому з нащадків твоїх на Ізраїлевім троні." (1Цар.0904-05)

Це можливо! Будь-хто, якщо впав, може бути відновлений. Прощення Христа завжди доступне. Будь-який християнин може прийняти благодать Бога, прийшовши до Нього в покаянні згідно наступного вірша:

"Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він вірний та праведний, щоб гріхи нам простити, та очистити нас від неправди всілякої." (1Ів.0109)

"Хай безбожний покине дорогу свою, а крутій свої задуми, і хай до Господа звернеться, і його Він помилує, і до нашого Бога, бо Він пробачає багато!" (Іс.5507)

Петро, який був таким сміливим і готовим битися за Христа проти всіх, тремтів від страху, коли почув слова служниці в Євангелії від Луки 2256. Він не зміг тоді ототожнитись з Христом і відрікся від Ісуса тричі. Його серце терзали біль і засудження гріха, і він гірко плакав в покаянні. Але Ісус не згадував зречення Петра. Навпаки, Він любов'ю привернув його, щоб той побачив всю марність своєї власної сили, і дав йому доручення: "Паси вівці Мої" (Ів.2115-22). "Паси" (гр. poimano) означає "бути пастирем і піклуватися про когось".

Таким чином, Ісус сказав Петру: "Тепер ти можеш служити. Я не пам'ятаю твоїх гріхів, Моя кров омила їх. Ти - чистий. Просто йди за Мною, і Я дам тобі силу, яку ти потребуєш. Я дам тобі все, щоб ти міг любити і служити Мені всім своїм серцем. Петро, це - можливо!".

Ісус Навин та Калев

Бог обіцяв, що Ізраїль отримає свою Обіцяну Землю. Але десять шпигунів не повірили Господу (Чис.14). Вони поширили зневіру в народі і підняли заколот проти Божого плану, незважаючи на те, що Ісус Навин і Калев переконували їх, що це - можливо (Чис.1407-08). Але Бог не забув вірних Йому. Ісус Навин і Калев проголошували Господа посеред загального відкинення. Бог запевнив Своїх людей, що вони отримають свій спадок, тому що вони повірили в те, що з Ним все можливо! Можливо, хтось відчуває дуже серйозну потребу. Можливо, хтось поруч з тобою негативний до Господа. Але Бог може зцілити, і у Нього є влада звільнити.

"Господь, Бог твій, серед тебе, Велет спасе!" (Соф.0317)

Багатство Божого забезпечення

"А Той, Хто насіння дає сіячеві та хліб на поживу, нехай дасть і примножить ваше насіння, і нехай Він зростить плоди праведности вашої, щоб усім ви збагачувались на всіляку щирість, яка через нас чинить Богові дяку." (2Кор.0910-11)

Божі люди завжди мають Його забезпечення під рукою. Без цього забезпечення віруючий не буде правильно ставитися до негативних ініціатив світової системи та атмосфери. "Збагачувались" (гр. ploutizo) (2Кор.0911) - означає "бути заможним, мати велику кількість у всьому". Ті, хто слідують за Христом в Його плані на їх життя, матимуть душу, збагачену забезпеченням Його благодаті. Приймаючи Слово в лагідності, віруючий буде розвивати Божественну впевненість і вкорінюватися у правді. Він не піде навмання, але буде сміливим, впевненим і позитивним. Він буде смиренним і прийме більщу благодать згідно послання Якова 0406. Але як же розвинути це смирення? Віруйте в ці істини:

"Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі." (Флп.0413)

"А мій Бог нехай виповнить вашу всяку потребу за Своїм багатством у Славі, у Христі Ісусі." (Флп.0419)

В останньому вірші слово "виповнить" (гр. pleroo) в оригіналі означає "наповнювати, додавати; постачати в міру можливості". Бог додає християнам, які послідовно розвивають свою здатність, слухають Його Слово і виконують Його план. Вони отримують ту правду, якої потребують, тому в будь-який ситуації вони можуть проголосити: "Це - можливо!".

Висновок

Віруючий повинен розпізнати одну дивовижну істину: серед страждань, ран і падінь - "Це можливо!". З якою б проблемою ви не зіткнулися, у Бога є забезпечення!

У 18-му розділі Буття Господь обіцяв Аврааму і Саррі, що у них буде син. Сарра сміялася, думаючи про те, що її вік і стан зроблять це неможливим. Бог відповів на її сміх словами:

"Чи для Господа є річ занадто трудна?" (Бут.1814)

Відповідь, звичайно ж - ні! Божа благодать може відновити і оживити шлюби, які переживають кризу багато років. Розділені сім'ї можуть возз'єднатися біля хреста. Кров Христова може вилікувати розумові проблеми і слабкості. Все це може здатися неможливим на перший погляд. Але Боже Слово свідчить про те, що немає нічого неможливого з Господом!

Ісус Христос приготував Своє Слово з усіма його свідченнями, щоб проголосити правду: "Це - можливо!". В будь-яких обставинах віруючий може прочитати в Слові про людину, яка по Божій благодаті вже подолала щось подібне раніше. Які ще потрібні докази? Біблія стверджує: "Це - можливо!".

Знайшли друкарську помилку? Виберіть її та натисніть Ctrl + Enter.