Від кризи до процесу. Карл Генрі Стівенс

Все своє життя віруючий стикається з ситуаціями, які намагаються захитати його віру. Ці ситуації названі в даній книзі "кризами". Віруючий може прийняти рішення: вважати кожну кризу можливістю для зростання у Христі або ж уникнути кризи. Він може або пуститися в пригоди надприродної віри, яка походить від Бога, або знайти вихід і жити за своїм планом, заснованому тільки на видимому.

Щоб пересвідчити процес зростання в Ісусі Христі, кожен віруючий повинен дозволити Божому плану привнести в його життя кризову ситуацію. Але яка ж різниця між кризою і процесом? Криза - це будь-яка вирішальна, певна, несподівана ситуація, яка відбувається в Божому плані для кожного віруючого. Після кожної кризи настає процес - те, що прогресивно виробляється в житті людини за допомогою Божого Слова, що діє в ній. Ця книга докладно пояснить такі кризи і слідуючі за ними процеси.

Будь-яка сфера життя віруючого, яка не приймає Божественного вмісту з Божого Слова, стане тією сферою, яку, в кінцевому рахунку, опанує сатана. Навчання є аспектом, що забезпечує життєво важливу безпеку. Звичайно, віруючий може відвідувати світський коледж, здобувати знання або навчатися певному ремеслу. Але зараз мова йде про те, що набагато більше за все це: про здатність приймати Божественний вміст. Прийнятий Божественний вміст потрапляє в серце, де він оселяється в світогляді та сумлінні, і тоді він йде понад розуміння і людське сприйняття. Якщо прямо зараз у моєму світогляді є ділянка, в якій не присутнє Боже Слово, вона буде моїм вразливим місцем і стане, в кінцевому підсумку, джерелом обману, реакції та помилки. Кожного разу, коли я віддаляюсь від Божої присутності хоча б на кілька секунд, я живу в своєму власному розумі, не беручи до уваги Божого плану.

Розгляньте на мить джерело мислення, яке виходить зі світської системи. Його вміст бере початок в розумі розбещених грішників, які живуть лише в сфері людської мудрості. Тим, хто діє, виходячи з земної мудрості, завжди буде не вистачати здатності до Божественного плану, тому що "це не є мудрість, що ніби зверху походить вона, але земна, тілесна, демонська" (Як.0315). Ці люди можуть стати жертвою приватного тлумачення Божого Слова. Їхнє мислення стає недоречним, нереалістичним. Людські знання - це найкраще, що вони змогли здобути в своєму житті.

Що це означає? Дозвольте навести приклад. Прекрасна дівчина приходить в Біблійний Інститут, потім виходить заміж. Пара прекрасно проводить перший рік, вони люблять Ісуса Христа, у них все в порядку, і вона готова служити Богові де завгодно (так вона сказала своєму чоловікові до того, як вони одружилися). Але тепер вона вагітна і чекає народження своєї першої дитини. Вона вважає, що у неї немає того матеріального забезпечення, яке їй зараз потрібно. Це перша справжня духовна криза в житті цієї дівчини. Божий план для її вагітності полягав у тому, щоб вона довірилася Богові в певних ділянках, але вона відкидає цей виклик і маніпулює своїм чоловіком, змушуючи його вважати себе безвідповідальним. Це приводить його до висновку про те, що служіння не праве і що пастор не має рації. Потім він приходить до висновку, що шлюб невірний. Таким чином, для того, щоб зберегти шлюб, він пристосовується до людського забезпечення життя дружини. Чоловік, який колись мав величезну здатність для Бога, для віри і для пригоди в благодаті, втратив все це. Зараз у нього є тільки здатність логічно пояснювати віру відповідно до знань. Він думає: "Добре, я люблю Бога, і колись буду Йому служити. Але зараз у мене є дружина та дитина і мені потрібно забезпечувати їх". Це правда. Але що відбулося? Він втратив свою здатність для Божественного забезпечення і для Божого плану в цій ситуації.

В середньостатистичному служінні будь-яка інша жінка в подібній ситуації вела б себе подібним чином - людське забезпечення і людська здатність. Вона була б нездатна переступити своє бажання стабільності в житті, і у неї була б мінімальна вдячність Богові. Звичайна жінка, залишившись наодинці з чоловіком, реагувала б зі сльозами та гнівом, тому що їй не вистачає Божого Слова для її шлюбу. Її розуміння Божого Слова ніколи не йшло понад те, що вона може усвідомити. Слово так і не стало постійним мешканцем її серця. Доктринальний матеріал повинен жити всередині, щоб перетворитися в Божественний вміст душі віруючого.

Ось ще одна ілюстрація. Що робить чоловік, занадто невпевнений для сміливих справ у вірі? Його невпевненість стримує його здатність для Божественного вмісту. Все закінчується крихітним Божественним вмістом і тільки людською здатністю для природного плану, який не вимагає благодаті, віри, зростання, молитви або надприродного. "Якщо я зароблю 22 тисячі доларів в цьому році для моєї сім'ї з п'яти чоловік, то у мене має все вийти, хоча це не така вже й велика сума грошей". Скільки для цього потрібно віри? Все, що потрібно - щоб ви самі оцінили свій дохід (в цьому немає нічого поганого). Але я намагаюся наблизити вас до здатності для Божої волі на ваше життя, якою б вона не була. Коли ви живете в Божественному вмісті, ви можете спокійно прийняти Божественний план. Необхідно пережити кризу, яка призведе до процесу. Посередній віруючий, з тієї або іншої причини, уникає кризи, роблячи для себе неможливим пересвідчити процес. Тому він продовжує йти своїм християнським життям в земному існуванні, наповненому людським змістом, з планом облаштування життя без надприродної віри.

Багатьох прекрасних християн вже мали кризу, а багато інших ще відчайдушно потребують її. Деяким вона потрібна в конкретних сферах їх життя, хоча вони пережили її в інших сферах. Потрібно зрозуміти, що Божественний план передбачає кризи в житті християнина. Без криз він не зможе пересвідчити процес зростання в Ісусі Христі.

Кожна сфера душі людини починає переростати природну обізнаність і знання завдяки прийманню Слова. Розумовий світогляд змінюється, і серце трансформується в результаті заповнення "кімнат" вашої душі Біблійною доктриною. Ви спочатку повинні пережити кризу, і тоді Боже Слово знайде постійне місце проживання в вашому серці.

Будучи пастором-вчителем більше сорока років, я консультував багатьох людей, які чинили опір кризі, навмисно принесеної Богом в їхнє життя. Хоча я підходжу до цього з розумінням, але я завжди повинен доносити таким людям Божественну точку зору через Слово. Дуже часто людина вважає за краще триматися за свій старий світогляд і не бажає зустрітися з кризою. Людина, яка не хоче зустрітися з кризою, буде часто засмученою Божим Словом через самозасудження і почуття провини. У той час, як він намагається полегшити свою провину і осуд за допомогою логічних доказів, хтось буде посилювати його розчарування і, швидше за все, цією людиною буде той, хто говорить йому правду. Хрест і кров є Божим досконалим забезпеченням для полегшення провини і засудження. В цьому і полягає дилема: кожного разу, як Бог приводить нас до випробування, хоча воно і призначене для нашого визволення, стара людина в нас сприймає таке випробування як кризу. Бог навмисно дає нам пересвідчити це.

Приватне тлумачення правди ґрунтується на особистій здатності. Людина, що живе у своїй власній здатності, в цілій серії ситуацій тлумачить правду приватно. Це тлумачення сумісне з її людським вмістом. Вона пристосовує правду під своє життя замість того, щоб налаштувати своє життя на правду. Коли Бог кличе таку людину до чогось, вона обмірковує це та молиться умовно, тому що, в кінцевому підсумку, збирається вчинити по-своєму. Найкраще, що у нього є в житті, - це природна віра.

У багатьох людей є природна віра, заснована на організаційній структурі. Наприклад, у вас є природна віра в те, що ваш керівник заплатить вам на цьому тижні. Це - не Божа віра. Божа Віра - це надприродна пригода в невідомості, заснована на ресурсах Невидимого. Є величезна різниця! Більшість віруючих залишається в природній вірі через те, що вони використовують тільки свою людську здатність, а їх людська здатність обмежена людським вмістом. Вони не хочуть нічого в своєму житті, що буде вимагати більше, ніж природнє.

Жінка знає, як таємно впливати, це я називаю "процесом маніпуляції". Маніпуляція виснажує Божественну здатність сміливо налаштованого чоловіка, який хоче йти далі природних ресурсів. Цей чоловік може відступити в невпевненості і залишитися бездіяльним. П'ять років по тому він все ще "очікує від Господа". Цей чоловік - не бунтівник, але він так і не пішов далі своєї природної здатності прямувати в житті. Він не впевнений у собі.

Коли ви отримуєте поклик від Бога, не оцінюйте насамперед свої ресурси. Вони з'являться. В першу чергу відгукніться на поклик, а потім майте віру в те, що з'являться ресурси. Коли у вас є віра кризи, яка відгукується на поклик кризи, тоді віра процесу реальним чином відправить вас на місіонерство, навіть якщо у вас немає належних матеріальних ресурсів. Коли люди пояснюють, чому вони не виїжджають з місіонерськими командами, вони рідко говорять: "Я знаю, що зараз це не Божа воля". Це було б правильно. Найчастіше вони говорять: "Я не бачу, як ми можемо це зробити". Головним для них є ресурси, а не поклик. Не маючи здатності для Божественного плану, вони повертаються до своїх людських обмежень через приватне тлумачення правди, яке підходить під їх обмежену здатність. Таке відбувається дуже часто.

Чудову ілюстрацію забезпечення Божественними ресурсами для Божественного плану можна знайти в книзі Ісуса Навина. Ісус Навин, ковчег та священики були забезпеченням для Ізраїлю. Всі вони були присутні, коли ізраїльтяни готувалися до переходу через Йордан. Поки всі перетинали Йордан, ноги священиків твердо стояли посеред річки. В нагадування ізраїльтяни взяли дванадцять каменів з місця перемоги, з середини річки, і встановили їх у Ґілґалі, який представляє Сторону Життя річки Йордан. Ізраїльтяни пройшли через смерть Йордану, щоб взяти участь в житті воскресіння на іншій стороні. Червоне море символізує Христову смерть за нас. Річка Йордан відображає нашу смерть з Христом на хресті.

Голгофа розкриває багатства Божої благодаті. Воскресіння розкриває славу Його престолу. Тому дванадцять каменів в річці Йордан говорять про багатства Його благодаті, в той час як дванадцять каменів в Ґілґалі - про багатства Його слави. Перехід через річку Йордан є образом переходу через багатства Його благодаті, щоб жити в багатстві Його слави. Перехід через багатства Його благодаті - це криза, життя в багатствах Його слави і пересвідчення життя воскресіння через Боже Слово - це процес.

Чи відбулася у вас життєва криза у всіх основних сферах вашої душі? Криза власного "я" через хрест? Чи померли ви з Христом, коли Він помер за вас? Позиційна правда говорить, що Він помер за вас. Правда життєвого досвіду - це усвідомлення вашого співрозп'яття з Ним.

Віруючий, пройшовши одного разу смерть, знаходиться в Божій присутності (2Кор.0508), спочиваючи в Завершеній роботі, вічному заповіті:

"Тепер нехай Бог миру (Той, Хто створив світ і дає мир), і Який підняв з мертвих Господа Ісуса, великого Пастиря вівцям, кров'ю, яка (запечатує) затвердила вічний договір (угоду, заповіт), зміцнить (завершить, удосконалить) і зробить вас тими, ким ви повинні бути, і забезпечить вас всяким добром, щоб ви могли виконувати Його волю; в той час як Він сам діє в вас і виробляє добре Його очам через Ісуса Христа, Месію" (Євр.1320-21, розширений переклад).

Перехід через смерть - це криза чи процес? Це криза. Отже, не дивлячись на безліч проблем сьогодні, у мене є мета приходити на Біблійний урок і чути чітку правду, яка приводить мене в досконалу Божу волю. Моя вільна воля приймає Божу точку зору і рішення для всієї проблеми. Тому криза - тобто смерть моєї власної точки зору і забезпечення - негайно поміщає мене в Божественну позицію, щоб я міг пересвідчити на досвіді досконалу Божу волю. Справу Спокути завершено. Це означає, що Бог за одну секунду дасть мені все, що потрібно для абсолютно нового в моєму християнському житті (Євр.1321). Таке настання нового є кризою для старого.

Коли Боже Слово говорить: "скиньмо всякий тягар та гріх, що обплутує нас" (Євр.1201), що це означає: кризу чи процес? Це теж криза. Коли Боже Слово говорить в посланні до Ефесян 0422: "щоб відкинути... старого чоловіка, який зотліває в звабливих пожадливостях", це також говорить про кризу. Коли Боже Слово говорить: "благаю вас, браття, через Боже милосердя, повіддавайте ваші тіла" (Рим.1201), це теж говорить про кризу. Стара людина не хоче віддати своє тіло в жертву живу, тому що вона бажає відчувати ним жадання, грішити ним, спати ним, грати в ігри ним; людина хоче зберегти його для себе. Найменше люди хочуть віддати свої тіла. Це криза.

З іншого боку, фраза "перемініться відновою вашого розуму" (Рим.1202) описує процес. Одне є кризою, інше - процесом. Є величезна різниця. Коли ви віддаєте Богові своє тіло, це конкретна дія. Вона переконлива. Коли ви скидаєте всякий тягар, коли ви знімаєте з себе стару людину, це конкретна дія. Але розум душі повинен оновлюватися в процесі, щодня приймаючи вчення в категоріях. Цей процес оновлює розум на цей день. Коли Біблія говорить: "Очистьмо себе від усякої нечисти тіла та духа" (2Кор.0701), "очистьмо себе", це говориться про кризу. В той момент, коли ви вирішуєте, що ви не будете брати участь у брудній похоті, емоційності, депресії, пасивності, невірі, осілості на одному місці, і ви приймаєте рішення відокремитися від цього, цей вольовий вибір приносить кризу. Тоді ви готові до процесу - привілею мати розум, оновлюваний щоденним прийняттям вчення, і захист в стінах вашого міста через слухання Божого Слова.

Як вся внутрішня людина відгукується на духовні налаштування? Чи може налаштування відбутися миттєво? Є два кроки: Боже застосування і людське застосування. В ту хвилину, коли я говорю від щирого серця, що ненавиджу вчинений гріх і каюсь, я приймаю Божественне, яке, в свою чергу, виробляє кризу в моєму природному житті. В результаті, в моїй душі утворене місце для Божественного вмісту, і я отримую Божественну здатність. Божественне застосування привносить кризу. Бог зміцнює (Євр.1321), так само як і змінює, пробачає і наповнює. Для цього потрібне Божественне застосування благодаті до мене, в той час, як моя вільна воля підпорядковується Божественному вмісту його обітниць. Біблійна заповідь святити Господа Бога у наших серцях має на увазі кризу. Ми святимо Господа Ісуса Христа в наших серцях, щоб встановити Його престол в своєму житті (1Пт.0315). Для природної людини - це головна криза. Але коли ми ростемо в благодаті та пізнанні Господа Ісуса Христа (1Пт.0318), ми пересвідчуємо дивовижний процес. Спочатку ми переживаємо кризу, а потім - процес.

Внутрішня людина оновлюється кожен день. Це процес. Біблія говорить, що ми переходимо від слави до славу - це поступовий, тривалий, нескінченний процес, який слідує за кризою (2Кор.0318). Коли Боже Слово говорить: "Зміцняючись усякою силою за могучістю слави Його" (Кол.0111), це означає процес. Боже Слово говорить: "І кожен… очищає себе так же само, як чистий і Він" (1Ів.0303) - це процес. "Жертвоприношенням одним вдосконалив Він тих, хто освячується" (Євр.1014) також стосується процесу, тому що "ті, хто освячується" на грецькій мові звучить як "ті, хто постійно освячується". Нам сказано "продовжувати освячуватись" Божественним прийняттям.

Коли ми падаємо і грішимо, у нас може бути багато криз перед тим, як почнуться нові процеси. Скажімо, вчора я сім разів згрішив і тут же визнав свої падіння (1Ів.0109). Кожен раз, коли я вступав в конфронтацію з гріхом в моєму житті, це була ще одна криза. Бог дивиться на кризи не так як ми. Наприклад, якщо я сказав: "Господи, я не любив цю людину так, як Ти полюбив мене, я згрішив", це була криза для мене, але радість для Бога, тому що я розібрався з ситуацією негайно. Відновлення - це криза. Продовжувати ходити в Божому вмісті після відновлення - це процес.

Багато людей відмовляються від кризи через пасивність та відсутність приймання Божого Слова. Віруючий може чути Слово і нарікати на Бога. Коли люди в зібранні розуміють правду Завершеної роботи, для них було б добре встати на коліна і пережити здорову кризу з Богом (без емоційності). Справа не в тому, що ми станемо на коліна, але ми повинні смиренно сказати Богові: "Я віддаю своє тіло в цій кризі. Тим самим я викриваю свою наготу. Я хочу ближче пізнати Тебе в цьому випробуванні, я відкрито визнаю свою кризу". Я вказую на сфери життя, які не були охоплені. Багато людей йдуть до Бога без щирих мотивів - без правильного змісту. Ми повинні приходити до Нього з правильним змістом, з правильним розумінням Божого характеру і спокути. Це спонукає нас стати на коліна і сказати Богові: "У цій ділянці мого житті, Господь, я був неправий. Я не буду засуджувати себе. Я визнаю це і прийму Твою волю. Я налаштовуюсь на Божественне застосування (Твою волю) і приймаю Божественне забезпечення (Твою благодать). Я погоджуюсь з Божественним мисленням (Твоїм Словом) і приймаю Божественне спонукання (Твою любов). Я налаштовуюсь на Божественне керівництво та мудрість (Твоє ведення) та Божественне схвалення (відпочинок у вірі Твоєї Завершеної роботи)."

Ви не виконуєте програму діл. Ви вступаєте в кризу, в якій ви приймаєте Завершену роботу для ситуації і віддаєте всього себе для того, щоб відчути радість в смиренні. Роль людини полягає в тому, щоб день у день, знову і знову йти на Біблійний урок. Ви відпочиваєте. Бог схвалює щодня. Бог налаштовує Свою волю на ваші потреби щодня. Бог дарує Свою благодать на кожну мить вашого дня. Ви відгукується, приходячи на Біблійний урок, за сприянням вашої вільної волі з людської сторони процесу, в якому Божественна благодать забезпечує, Божественні обітниці захищають і Божественна сила виконує все це. Людина повинна просто відгукнутися. Бог обіцяє прекрасний процес після кризи.

Ось що часто відбувається на досвіді замість досконалого відгуку. Людина слухає Слово і відчуває часткове засудження, тому що вона не дозволяє проявитись Божому застосуванню. Потім, замість того щоб зустрітися віч-на-віч з болем засудження, вона віддаляється, тому що боїться почути більше. Вона намагається почати з процесу без кризи. Віруюча людина падає. Її падіння повільно віддаляє її від служіння, незважаючи на те, що вона може бути прекрасною людиною, і її серце може шукати Бога. Вона не розуміє Божественного забезпечення і Божественного застосування через благодать. Отже, вона не розуміє, як Бог здійснює Божественне налаштування через благодать, щоб зробити все необхідне, щоб ввести її в Божественниий процес кризи та зростання. Від людини вимагається відгук з вірою на благодать. Нам потрібно мати позитивне волевиявлення до Слова і щодня приймати Божественну точку зору за допомогою слухання Біблійної доктрини. Божественне застосування діє кожного дня, тому що це повністю справа Господа, а не людини.

Є спосіб перемогти диявола і не жити в людських здібностях. Є спосіб вразити його і не тлумачити правду приватно. Поки ми приймаємо Божественний вміст, Божественна здатність виробляється в нашій людській посудині. У цьому дивовижному, надприродному процесі прославляється Бог, і лише Він. Перемога належить Йому, "щоб велич сили була Божа, а не від нас" (2Кор.0407)!

Знайшли друкарську помилку? Виберіть її та натисніть Ctrl + Enter.